• DOLAR 32.586
  • EURO 34.803
  • ALTIN 2411.723
  • ...
Suriye’deki ekonomik kayıp 103,1 milyar dolar
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Birleşmiş Milletler Yardım ve Çalışma Ajansı (UNRWA) Mikrofinans ve Mikrokredi Direktörü Alex Pollock, Suriye’de devam eden savaşın ülkenin ekonomisinde büyük zararlara yol açtığını belirterek, 2013’ün yarısına kadar ekonomik kaybın 103,1 milyar doları bulduğunu söyledi.

UNRWA Mikrofinans ve Mikrokredi Direktörü Pollock, Birleşmiş Milletler Kalkınma Ajansı ve Suriye Politika Araştırmaları Merkezi ile birlikte hazırladıkları Suriye’deki savaşın sosyo-ekonomik görünümünü anlatan raporu, Yeni Amerika Vakfı’nda değerlendirdi.

Pollock, Suriye’nin içinde bulunduğu savaş nedeniyle kapanan işyerlerinin, sermaye çıkışının ve yağmalamanın ülkede endüstriyel faaliyetleri durdurma noktasına getirdiğini belirtti. Ülkedeki çatışmaların başladığı ilk günden itibaren ekonomide görülen düşüşün hızlanarak her geçen gün devam ettiğini ifade eden Pollock, “Suriye’de 2013’ün ilk yarısının sonuna gelindiğinde ekonomideki kayıp 103,1 milyar doları buldu. Bu rakam, Suriye’nin 2010 yılındaki gayri safi yurtiçi hasıla (GSYH) değerinin sabit fiyatlarla yüzde 147’sine eşit. GSYH kaybı, bu yılın ilk yarısında 47,9 milyar dolar olarak tahmin ediyoruz. Bu yılın aynı döneminde ekonomideki küçülme yüzdesi ise yüzde 39,6. Sermaye stoğundaki kayıp ise 49,6 milyar dolar ki bu rakam, toplam ekonomik zararın yüzde 48’ine tekabül ediyor” diye konuştu.

Pollock, toplum kamu borcunun ise GSYH’nin yüzde 73’ünü oluşturduğunu kaydetti. Hasat mevsimindeki kısa dönemli işlere bağlı olarak işsizliğin az oranda gerilediği bilgisini paylaşan Pollock, buna rağmen yılın ilk yarısında 2,33 milyon insanın işsiz kaldığını ifade etti.

Okullar ve hastaneler kullanılamaz hale geldi

Suriye’deki halkın yarısından fazlasının yoksulluk sınırının içinde bulunduğunu belirten Pollock, komşu ülkelere sığınan yüzbinlerce Suriyelinin ise ülke nüfusunda yüzde 8’lik bir değişime neden olduğunu anlattı.

Alex Pollock, çatışmalar nedeniyle en büyük zararı görenlerin arasında eğitim sisteminin de bulunduğunu kaydetti. Eğitim sisteminde devasa sorunların bulunduğunu vurgulayan Pollock, “Ülkedeki çatışmalar sırasında 2 bin 994 okul ve eğitim yapıları ya yerle bir oldu veya çok büyük hasarlar gördü. Okulu yarıda bırakan öğrencilerin sayısı ise yüzde 49’a ulaştı” diye konuştu.

Ülkede sağlık hizmetlerinin de sekteye uğradığını anlatan Pollock, bu yılın ortasına ulaşıldığında 57’sinin hasar gördüğü hastanelerin 37’sinin kullanılamaz hale geldiğini belirtti. Savaş sırasında ülkede 100 binden fazla insanın hayatını kaybettiğini ifade eden Pollock, 400 bini aşkın insanın da çatışmalar esnasında yaralandığı bilgisini verdi. Özellikle kadın ve çocuklar arasında hastalıkların arttığına vurgu yapan Pollock, bunların sağlık sistemine ağır yük getirdiğini ifade etti.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir