• DOLAR 32.534
  • EURO 34.774
  • ALTIN 2493.031
  • ...
SON DAKİKA
Yerli tohum israil tohumunu geçti
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Konya’nın Çumra ilçesinde faaliyet gösteren bir kalkınma kooperatifince üretimi gerçekleştirilen yerli domatesler Irak, Rusya ve Suudi Arabistan’a gönderiliyor. İlçede İsrail’den alınan tohuma göre iki kat daha fazla verim alan üretici tamamen yerli tohuma yöneldi.

Konya’nın Çumra ilçesinde faaliyet gösteren Beylerce Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, iki yıl önce Ar-Ge çalışmalarına başladığı yerli tohumdan ciddi verim elde etti. Kooperatif üyeleri, iki yılsonunda hem üründe ton başına artış yakaladı hem de yurt dışına domates satar hale geldi.

Kooperatifin ikinci başkanı Mevlit Demirci, tüm üyelerin yerli tohumla domates üretimi yaptığını açıkladı. Ton başına elde edilen verimde yüzde 50 daha fazla verim aldıklarının altını çizen Demirci, “İki yıllık yerli tohumla ilgili Ar-Ge çalışmamız olumlu neticelendi. Bir adet İsrail domates tohumu 28 kuruşa kadar çıkabiliyorken şimdi kaliteli yerli tohumlar 12 kuruşa alınabiliyor. Bölgemizde daha önce çiftçilerin yüzde 90`ı İsrail tohumu kullanıyordu. Verim artışıyla birlikte üreticinin yerli tohum ürünlerine talebi de oldukça yüksek.” dedi.


YURT DIŞINA İHRACAT GERÇEKLEŞTİRİYORLAR

İki yıllık bir çalışmanın ardından tamamen yerli domates tohumuna yönelen kooperatif üyeleri ihracat yapar duruma gelmiş. Mevlit Demirci, her yıl artarak devam edecek yerli domatesin Türkiye pazarının yanı sıra yurt dışına da satıldığı bilgisini verdi. Demirci, “Şuanda aracı firmalarla Rusya’ya, Arabistan’a, Irak’a ihraç ediliyoruz. Bu sene Çumra genelinde ortalama 20 bin tonun üzerinde mahsul almayı hedefliyoruz. Fidelerin tohumlarını fide merkezlerinde yetiştirdikten sonra tarlamıza ekiyoruz. İki aylık bir toplama süremiz var. Şuanda sırık domatesin tarladan çıkış fiyatı 80 kuruş.” şeklinde konuştu.

Mevlit Demirci, bin metre kareden alınan domates miktarının 10–12 ton civarında olduğunu belirtti. Yerli üretime geçen Murat Selimdağ ise geçen yıla kadar İsrail’den alınan tohumu ektiğini kaydetti. Selimdağ, “Geçtiğimiz yıl yerli tohum denemelerini gerçekleştirdik. Sonuçlar istediğimiz gibi çıktı. Ben de bu yıl yerli tohumlardan ektim. Tarlamın bir kısmına yerli bir kısmına İsrail domates tohumu ekmiştim. Şu anda verim olarak yerli tohum İsrail tohumunun iki katı daha fazla verimli. Artık İsrail tohumu ekmeyeceğim.” ifadelerini kullandı.

Bu haberler de ilginizi çekebilir