• DOLAR 32.602
  • EURO 34.831
  • ALTIN 2494.772
  • ...
Ankara ile Erbil boru hattı konusunda anlaştı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

 

Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi ile Türkiye yeni bir boru hattı konusunda anlaştı.

Türkiye ile Kuzey Irak arasında günde 2 milyon varil petrol taşıma kapasiteli yeni boru hattının özel sektör tarafından yapılması öngörülüyor. Önce, yaklaşık 300 bin varil Kürt petrolü, Irak’ın kuzeyinde tamamlanmak üzere olan yeni bağlantı hattı ile Kerkük-Yumurtalık’ın ikiz hatlarından birine bağlanacak.

Bağlantı hattının yılsonuna kadar tamamlanması, düzenli petrol sevkiyatının ise 2017 yılının ilk çeyreğinde gerçekleşmesi hedefleniyor.

Hattın tamamlanmasıyla Kuzey Irak`tan günde yaklaşık 2 milyon varil petrol en az 10 milyar metreküp gaz Türkiye üzerinden dünya pazarına akacak.

Geçen hafta İstanbul`a gelen Kürdistan Bölgesel Yönetimi (KBY) Başbakanı Neçirvan Barzani, her iki tarafın da anlaşmanın ana hatlarını kabul ettiğini ve ikinci bir petrol ve gaz boru hattı için teknik ayrıntılar üzerinde konuştuklarını söylemişti.

Bağdat hükümeti, Kuzey Irak`ın bağımsız olarak petrol ihraç etmesine ve Türkiye ile doğrudan projeler üretmesine tepki gösteriyor.
Türkiye ile Kuzey Irak arasında son dönemde enerji konusunda atılan adımlar Ankara ve Bağdat arasında gerilime neden olmuştu.

Rusya, İran ve Azerbaycan`dan doğalgaz, Nijerya ve Cezayir`den LNG alan Türkiye doğalgazda kaynak sayısını artırmayı aynı zamanda maliyetlerini azaltmayı hedefliyor. Bu kapsamda Türkiye Irak`ın tamamını önemli bir kaynak ülke olarak görüyor.

Bu kapsamda ilk gazı Türkiye`ye Genel Enerji getirecek. Kuzey Irak`tan gaz gelişi yıllık en az 10 milyar metreküp ile başlay
acak ve ardından 10-20 milyar metreküpe çıkacak. İlk gazın Türkiye`ye gelişinin 2016 sonu veya 2017 başında olabileceği kaydediliyor.

Kuzey Irak`ın yaptığı yeni petrol boru hattının neredeyse tamamlandığını ve Aralık ayında ilk akışın başlayabileceğini kaydeden yetkililer, "Bu hattan tam kapasite akış gelecek yıl ilk çeyrekte olabilir. Bu hat Kerkük-Ceyhan`a bağlanınca buraya günlük en fazla 600,000-700,000 varil petrol konulabilir. Ayrıca ikinci boru hattı devreye girecek" dedi.

Irak petrollerinin dünya pazarlarına ulaşmasında önemli güzergahlardan olan Kerkük-Ceyhan hattı halen tam kapasite kullanılamıyor. 

Bu haberler de ilginizi çekebilir