• DOLAR 32.375
  • EURO 34.974
  • ALTIN 2325.621
  • ...
Organ bağışı teşvik edildi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR - Dicle Üniversitesi Atatürk Sağlık Yüksekokulu ve İl Sağlık Müdürlüğü işbirliği ile organbağışı ve doku nakli konusunda sağlık personellerinin bilgilendirilmesi ve kadavra donör (medikal destek altında vital fonksiyonları devam eden , beyin ölümü tanısı konulmuş, normal durumda olan organları yakınları tarafından organ ihtiyacı olan hastalara bağışlanmış kişi) sayısının arttırılması amacıyla "Organ ve Doku Bağışı" konulu bir seminer düzenlendi.

 

Diyarbakır İl Sağlık Müdürlüğü Doku ve Organ Nakli Bölge Koordinatörü Sema Yavuz Erten tarafından Dicle Üniversitesi Hastanesi toplantı salonunda gerçekleştirilen seminere Atatürk Sağlık Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Mahmut Mete, öğretim görevlileri ve öğrenciler katıldı.

 

Koordinatör Sema Yavuz Erten, Türkiye'de 28 bin 382 kişinin organ nakli beklediğini, toplamda ise 5 bin 519 organ naklinin yapıldığını söyleyerek, organların alıcıdan alındıktan sonra kalbin 5, karaciğerin 12, böbreğin ise 24 saat içinde organ bekleyen hastaya nakledilmesi gerektiğini vurguladı.

 

Organ bağışının kişinin hür iradesi ve ailesinin izni ile yapılabileceğini dile getiren Erten, bölgede böbrek için 520, karaciğer ve kornea için de yaklaşık 200 hastanın nakil beklediğini ifade etti.

 

"Beyin ölümü gerçekleşen birinin hayata dönme şansı yoktur ama bitkisel hayatta olan biri bu şekilde yıllarca yaşayabilir, hayata geri dönebilir."diyen Erten, organ bağışında İspanya'nın dünyada birinci, Türkiye'nin ise yedinci sırada yer aldığını belirtti.

 

Atatürk SağlıkYüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Mahmut Mete ise yaptığı konuşmada, 3-9 Kasım Organ Bağışı Haftasında öğrencileri bilinçlendirmek, hastaların organ nakli konusunda teşvik edilmeleri gibi üniversite olarak çeşitli etkinlikler yaptıklarını dile getirdi.

 

Bilgilendirme seminerinin ardından öğrenciler kurulan stantlarda organlarını bağışladılar. (M. Sait Adiyaman - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir