• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2498.11
  • ...
Konya`nın `Mor Şebeke`si dünya literatürüne girdi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
KONYA- Uluslararası Su Birliği tarafından organize edilen "9. Atık Su Geri Kazanımı ve Suyun Yeniden Kullanımı Konferansı" 27-31 Ekim tarihlerinde, Güney Afrika ülkelerinden Namibya`nın başkenti Windhoek`te yapıldı.

Toplantıya Türkiye, ABD, İngiltere, İspanya, Avusturalya, Kanada, Fransa, Meksika, Brezilya, Singapur, İtalya, Hollanda, Güney Afrika, Namibya ve Çin`in yanı sıra 30 ülkeden 347 katılımcı katıldı. 

Atık suların yeniden kullanımı konusunda dünyadaki en büyük organizasyonu olarak, iki yılda bir gerçekleştirilen sempozyumda, Konya Su Kanalizasyon İşleri (KOSKİ) öne çıktı. Konya Atık Su Arıtma Tesisi`nden çıkarılan geri dönüşümlü su ile çalışan sulama maksatlı "Mor Şebeke", yapılan sunum ile Uluslararası Su Birliği literatürüne girmiş oldu. 

Konferansta, `Atık suların geri kazanımı`, `Arıtılmış atık suların tarımsal sulamada yeniden kullanımı`, `Arıtılmış atık suların içme suyu olarak yeniden kullanımı`, `Yeraltına deşarj`, `Desalinasyon`, `İçme suyu`, `Sulama suları` ve `İklim değişikliği` gibi konular üzerine, 141 bilimsel makale sunuldu. 

Konferansa Türkiye`yi temsilen Konya Büyükşehir Belediyesi KOSKİ Genel Müdürü İsmail Selim Uzbaş`ın başkanlığında bir heyet katıldı. Heyet, `Mor Şebeke Uygulaması ile Konya`da Kısıtlanmış Yeşil Alanlarda, geri kazanılmış Atık suların, Sulama Suyu Olarak Kullanımı` adlı bir bildiri sundu.

Böylece, Türkiye`de bir ilk olan bağımsız bir şebeke ile geri kazanılmış atık suların, yeşil alanların sulanmasında kullanımı (Mor Şebeke) uygulaması uluslararası alanda tanıtılarak bilimsel literatüre kazandırıldı. 

Konferans süresince Afrika kıtasında suyun yeniden kullanımı ile ilgili uygulama ve yenilikleri görme fırsatı bulan katılımcılar, 320 bin nüfusa sahip Windhoek`te bulunan Evsel Atık Su Arıtma Tesisi başta olmak üzere farklı tesislerde incelemeler yaptılar.
 
(İlyas Yavuz - İLKHA)
 
 
 
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir