• DOLAR 32.572
  • EURO 34.898
  • ALTIN 2426.718
  • ...
Petrol`de düşüş sürüyor...
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Küresel piyasalarda petrol Temmuz fiyatlarına gerilerken, son 1 ayda yüzde 10 değer kaybeden ABD ham petrolü 5 ayın en düşük fiyatlarında işlem görüyor. Son dönemde ABD ham petrolünde stokların artması ve doların yaşadığı değer kazancı petroldeki gerilemenin nedeni oldu.

ABD ham petrolü 93 dolar seviyesine geriledikten sonra dün açıklanan verinin stoklarda sürpriz şekilde azalmaya işaret etmesinin ardından, fiyatlar yön değiştirerek 94 dolara kadar yükseldi.

ABD ham petrolü Eylül ayında 110 dolar seviyesine kadar yükselmişti. Yılbaşından bu yana ham petrol fiyatları hala yüzde 1`e yakın primli seyrediyor. Brent petrol de Ağustos sonunda 117 doları aşmıştı

Brent petrolde yaşanan düşüş son ayda yüzde 3`e yaklaşırken, ABD ham petrolü ile arasındaki makas da açılmaya başladı. Son 2 ayda ABD`de işlem gören petrol vadelileri yüzde 12,50`e varan değer kaybı yaşarken, Brent petroldeki düşüş yüzde 5,63 oldu.

Yatırım bankası Goldman Sachs` GS -0.74% ın Brent fiyat öngörüsü yılsonu için 108 dolar iken, Bank of America BAC -0.78% Merrill Lynch ise ABD ham petrolünün yıl sonunda 100 dolar seviyesinden işlem görmesini bekliyor.

Uluslararası Enerji Ajansı`nın verilerine göre ABD`de Eylül ayından itibaren rafineri üretimde yaşanan sıra dışı artış, küresel arzı da destekliyor. ABD`de üretimin günde 100 bin varil artması, küresel günlük üretimin 3. çeyrekte günlük 77,3 milyon varile çıkardı. Ajans, küresel üretimde artış hızının yavaşlamasını ve günlük 0,9 milyon varile düşmesini bekliyor. 

Bu haberler de ilginizi çekebilir