• DOLAR 32.537
  • EURO 34.966
  • ALTIN 2439.909
  • ...
ANKARA - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, bu yıl rekoltede yüzde 40.9 düşüş beklenmesine rağmen fıstıkta kalitenin yüksek olacağını vurgulayarak, bu yıl birim alandan alınan verimin düşük olmasının üretim maliyetlerini düşürdüğünü söyledi.


Bayraktar yaptığı açıklamada, "Üreticimiz fıstık üretiminin başlangıcından hasat dönemine kadar geçen devrede kullandığı girdi fiyatlarının fazla olması, buna toplama işçilik maliyetlerinin de eklenmesi maliyetleri daha da artırmaktadır. Bu yıl birim alandan alınan verimin düşük olması ise üretim maliyetlerini yükseltmiştir. Bu nedenlerle bu yıl fıstık fiyatları yüksek seyretmektedir. Bu durum üreticimizin düşük verimden kaynaklanan zararını bir nebze önlemiştir." ifadelerini kullandı.


Güneydoğu Anadolu bölgesinde fıstık hasadının devam ettiğini bildiren Bayraktar, "Hasat zamanına dikkat edilmeli. Erken hasat yapılması halinde randıman düşük kalır. Hasatta gecikilmesi halinde ise meyve dökümü artar, dış kabukta büzülme olur. Hasat edilen meyvelerin ayıklanıp sergi yerlerinde uygun güneşte yapılan kurutma işlemiyle meyvenin tamamındaki yüzde 40-50 arasındaki nem oranı, 3-4 gün içinde yüzde 3-5'e düşürülmelidir. Kurutma esnasında fıstıkların toprakla temasının kesilmesi gerekir. Kurutulan fıstıklar jüt çuvallarla depolanmalıdır." dedi.


TZOB Genel Başkanı Bayraktar, Antep fıstığının anavatanının Güneydoğu Anadolu olduğunu, bölgede diğer yörelere ve ülkelere göre çok daha lezzetli fıstık üretimin yapıldığı belirtti.


Antep fıstığının bölgede yaşayan on binlerce insanın geçim kaynağı olduğunu vurgulayan Bayraktar, Antep fıstığının on binlerce kişiye, üretim, işleme, ticaret ve ihracatta istihdam ve gelir sağladığına dikkati çekti.


Bölgede Antep fıstığı yetiştiriciliğinin yapıldığı ilk yer olması nedeniyle çok eski tarihlere Hititlere kadar gittiğini bildiren Bayraktar, şunları kaydetti:


"Buna rağmen Antep fıstığı yetiştiriciliğine yeterince önem verilmemiştir. Bir zamanlar Türkiye'den çuval çuval Antep fıstığı götürerek üretime başlayan ABD, bugün üretimde bizi geçmiş durumda. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) verilerine göre 2011 yılında 942 bin 970 ton Antep fıstığı üretimi yapılmıştır. Bu üretimin yüzde 50,06'sını İran, yüzde 21,36'sını ABD, yüzde 11,88'ini Türkiye sağlıyor. İran'ın üretimi 472 bin 97 tonu buluyor. ABD 201 bin 995 tonla ikinci, Türkiye 112 bin tonla üçüncü, Çin 74 bin tonla dördüncü, Suriye 55 bin 610 tonla beşinci sırada yer alıyor. Türkiye İstatistik Kurumu'nun 2012 yılı verilerine göre, 150 bin ton olan Türkiye üretiminin yüzde 37,49'unu karşılayan Gaziantep birinci olurken, Şanlıurfa yüzde 32,82 ile ikinci, Siirt yüzde 11,65 ile üçüncü, Adıyaman yüzde 4,76 ile dördüncü, Kahramanmaraş yüzde 3,28 ile beşinci sırada bulunuyor. Gaziantep, 2012 yılında 56 bin 233 ton, Şanlıurfa 49 bin 236 ton Antep fıstığı üretti. Buna göre, iki il üretimin yüzde 70,31'ini karşılıyor. Gaziantep ve Şanlıurfa'yı, 17 bin 478 tonla Siirt, 7 bin 135 tonla Adıyaman, 4 bin 916 tonla Kahramanmaraş, 1999 tonla Diyarbakır, 1786 tonla Kilis, 1674 tonla Manisa, 1576 tonla Mardin, 1365 tonla Mersin, 1173 tonla İzmir takip etti." (İLKHA)