• DOLAR 32.386
  • EURO 35.096
  • ALTIN 2326.584
  • ...

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı TanerYıldız, Sinop`ta kurulması planlanan nükleer enerji santraline ilişkin, teklif verenlerden TEPCO`nun bu süreçten çekildiğini bildirdi.

Bakan Yıldız, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Yönetim Kurulu Başkanı Rona Yırcalı ve beraberindeki yönetim kurulu üyelerini makamında kabul etti ve kabul sonrasında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin Japon heyetin Türkiye`ye geldiğini hatırlatarak, görüşmelerin ne aşamada olduğunu sorması üzerine Yıldız, geçen haftanın sonunda Japon heyetinin Türkiye`ye geldiğini ve depremde zarar gören Fukişima Nükleer Santralındaki son gelişmeleri kendilerine aktardığını söyledi.

Müzakerelerde Türkiye`ye teklif veren ve Fukişima`nın işleticisi olan TEPCO`nun bu süreçten çekildiğini belirttiğini ifade eden Yıldız, sözlerine şöyle devam
etti:

``Japonya`nın teklifi Türkiye`de özellikle yapımı, inşaat teknolojisiyle beraber, finansmanı ve işleticisi olarak 3 temel ayaktan oluşuyordu. TEPCO`nun çekilmesi, bu süreç için önemli bir gelişmedir. Ancak Japonya Hükümeti, özellikle yetkili kişisiyle beraber müzakerelere devam etmek istediklerini belirttiler.
Bunun için de yeni bir model teklif edeceklerini bize söylediler. İşletmenin, şu an bir çok nükleer santralin işletmecisi olan TEPCO`nun olmaması önemli bir gelişmedir. Bundan sonraki süreçte neler olacak derseniz, biz esnek işbirliği alternatiflerini değerlendireceğimizi kendilerine belirttik.``

Fukuşima sonrası çıkarılacak dersleri, Fukişima kazasını Türkiye`nin mutlaka değerlendirdiğine dikkati çeken Yıldız, bu nedenle AB stres testlerine de dahil olduklarını beyan ettiklerini ve daha güvenli, riskleri minimize eden ve en aza indiren yapıyı ortaya koyduklarını söyledi.Akkuya`da basınçlı su reaktörü teknolojisini tercih ettiklerini hatırlatan Yıldız, ``Japonya`da kaynar su sistemi vardı, şimdi tekrar bu sistemi
de gözden geçirdiğimizi kendilerine beyan ettik`` dedi.

"Daha Fazla Zaman Kaybetmek İstemiyoruz"

Zaman kaybetmek istemediklerini vurgulayan Yıldız, bu hususta Japonların teklifini hızla değerlendirerek, bunu kamuoyuyla paylaşacaklarını bildirdi.

Rumların Akdeniz`de Doğalgaz Çıkarması

Yıldız, Kıbrıs Rum Kesimi`nin Akdeniz`de sondaj çalışmalarına başlayacağına ilişkin haberleri hatırlatan bir gazeteciye verdiği cevapta, Kıbrıs Rum Kesimi`nin özellikle Akdeniz`de, şu anda henüz uluslararası hukuk açısından bir mutabakata varılmamış bir bölgede, herhangi bir petrol ya da doğalgazla alakalı çalışmalarını meşru görmediklerini söyledi.

Bakan Yıldız, ``Bunu normal görmüyoruz ve uluslararası hukukun burada işleyeceğini tekrar belirtiyoruz. Çünkü bildiğiniz gibi münhasır ekonomik sahaların, özellikle komşu bütün ülkelerle mutabık kalınarak karar verileceği bir süreç vardır. Bu süreç tamamlanmamıştır. O açıdan, bu çalışmaların biz meşru olmayacağını her platformda belirteceğiz`` diye konuştu.