• DOLAR 32.382
  • EURO 35.666
  • ALTIN 2324.566
  • ...
Mursi`nin hakları ihlal edildi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Uluslararası Af Örgütü Kuzey Afrika masası yetkilisi Nicholas Piachaud, Mısır`ın demokratik yolla seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi`nin yargılanmaya başlanmasıyla ilgili soruları yanıtladı.
 
Önceki gün yapılan duruşmayı nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine Piachaud, "Hem duruşmada hem de öncesinde bazı endişe verici işaretlerin olduğu açık. Konu sadece duruşmada Mursi`ye nasıl davranıldığı değildir, konu Mısırlı yetkililerin, görevden alındığı 3 Temmuz`dan bu yana Mursi`ye nasıl davrandıklarıyla ilgilidir. Mursi`yi, aylarca hiç göstermedikleri, ailesi veya avukatlarıyla görüşmesine izin vermedikleri koşullarda tuttular. Bu kesinlikle Muhammed Mursi`nin haklarının ihlalidir" yanıtını verdi.
 
Uluslararası Af Örgütü`nden dava öncesi yapılan "Bu dava, Mısırlı yetkililer için bir sınavdır" açıklamasının anımsatılması üzerine Piachaud, Mısırlı yetkililerinin Mursi`nin avukatlarına savunmayı hazırlamaları için sadece birkaç gün vermelerinin endişe verici olduğunu dile getirdi. "Mursi`nin avukatları bize, 7 bin sayfalık dava dosyasının kopyasını ancak 30 Ekim`de alabildiklerini söylediler" diyen Piachaud, Mısırlı yetkililerin ayrıca, Mursi`nin sorgusunda avukatlarının bulunmasına izin vermediğine dikkati çekti. Pichaud, Mursi`nin adil yargılanma hakkının önemsenmediğini vurguladı.
 
"Çok endişe duyuyoruz"
 
Mursi`nin "adil yargılanmasından" bahsedebilmek için suçlandığı konularla ilgili kanıtların ortaya konulması gerektiğini söyleyen Piachaud, sözlerini şöyle sürdürdü:
 
"Bir ülkenin devlet başkanı görevinden alınıp, yargılanmaya başlandığında, birçok kişi bu davanın güçlü bir siyasi unsuru barındırıp barındırmadığını sorgulayacaktır. Davacı tarafın gerekçelerini, duruşmaların ne kadar adil olduğunu ve davalıya nasıl davranıldığını sorgulamalıyız. Halihazırda birkaç ciddi uyarı işareti gördük.
 
Eğer bu davada yetkililerin niyetlerini anlamak istiyorsak, onların insan hakları ihlalleriyle ilişkilendirilen olaylarla nasıl ilgilendiklerine bakmamız gerekiyor. Bu bakımdan, Aralık 2012`de Cumhurbaşkanlığı Sarayı`nın etrafındaki olaylarla sadece Mursi ve destekçilerinin ilişkilendirilmesinden dolayı çok endişe duyuyoruz. O dönemdeki muhalefetten hiçbir yetkili, aktivist veya Mursi karşıtı taraf suçlanmıyor."
 
Piachaud, hapiste tutulan kişilerin işkenceye maruz kalmadıklarından emin olunmasının önemini de vurgulayarak, "Özellikle Muhammed Mursi`nin ailesi ve avukatlarıyla acilen teması sağlanmalı" dedi.  

Bu haberler de ilginizi çekebilir