• DOLAR 32.525
  • EURO 34.806
  • ALTIN 2422.632
  • ...
İngiltere, Türkiye`nin Fiber Optik Hatlarına Sızmış
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

 

İngiltere`de yayımlanan Daily Telegraph gazetesi, İngiliz istihbarat servisi GCHQ`nun Kıbrıs`tan geçen ve aralarında Türkiye`nin de bir dizi ülkeye ait 14 fiber optik hattı izlemeye aldığını yazdı.

BBC`nin haberine göre, gazetenin haberinin kaynağı İtalyan L`Espresso dergisi.

Derginin haberi, ABD istihbarat kurumlarının sırlarını ifşa ettikten sonra Rusya`ya sığınan eski istihbarat görevlisi Edward Snowden`ın sızdırdığı belgelere dayanıyor.

Habere göre, bu belgeler, Kıbrıs`taki Dikelya Üssü`nde bulunan Ay Nikola istasyonundan bu yeraltı kablolar aracılığıyla milyonlarca elektronik posta, telefon konuşması, anlık mesajlaşma ve diğer internet trafiğinin izlendiğine işaret ediyor.

Söz konusu yer altı kabloları Kıbrıs`tan geçerek Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Avrupa`ya gidiyor.
 
L`Espresso "Bir dizi kablo Kıbrıs`ı İngiliz ve Amerikalıların casusluk faaliyetlerinin aşikâr hedeflerinden İsrail ve Suriye`ye bağlıyor.
Diğer kablolar Kıbrıs`tan Lübnan`a ve Kıbrıs`tan Mısır, Türkiye, Yunanistan ve İtalya`ya uzanıyor" diyor.

Independent gazetesi ise, İngiltere`nin Almanya`yı gizlice dinlediği iddialarının iki ülke arasında gerginliğe neden olduğunu aktardı.

Gazete dün Snowden`ın sızdırdığı belgelere dayanarak Alman Parlamentosu ve Başbakan Merkel`in ofisinin hemen yanı başındaki İngiltere Büyükelçiliği`nde bir dinleme istasyonunun yer aldığını yazmıştı.

Gazeteye göre İngiltere`nin Berlin Büyükelçisi dün Dışişleri Bakanlığı`na çağrıldı. Büyükelçi`ye diplomatik temsilcilerden bu tür dinleme faaliyetlerinin yürütülmesinin yasa dışı olduğu hatırlatıldı.

Gazete 2`nci Dünya Savaşı`ndan sonra ilk kez bir İngiliz elçisinin bakanlığa çağrılıp uyarıldığını belirtiliyor.
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir