• DOLAR 32.53
  • EURO 34.903
  • ALTIN 2430.531
  • ...
Habur`da TIR kuyruğu 40 kilometreye ulaştı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Ortadoğu ülkelerine başta gıda olmak üzere çeşitli sektörlerin mallarını taşıyan kamyon ve TIR`lar, Irak`a açılan Habur Sınır Kapısına yığıldı. Irak üzerinden Ortadoğu`daki ülkelere malzeme taşıyan binlerce TIR ve kamyon, Irak Gümrüğünün araç almaması nedeni ile Habur Sınır Kapısı`ndan, Cizre ilçesi yakınına kadar 40 kilometrelik kuyruk oluştu.
 
Giderek uzayan kuyrukta Irak`a geçiş yapmayı bekleyen şoförler, özellikle çevrede bulunan hırsızlık olaylarından dolayı büyük sıkıntılar yaşadıklarını söylediler. Geceleri yatamadıklarını belirten şoförler, kuyruklarda can güvenliklerin olmadığını belirttiler. Gece yatarken yastıklarının altında bıçak ve benzeri araçları koyduklarını ifade eden şoförler, araç kapılarını içerinden ayrıca sistemle kapattıklarını ve bu şekilde biraz olsun kendilerini güvende hissettiklerini söylediler.
 
Cizre- Silopi Karayolu üzerinde araç kuyruğunda bekleyen araç şoförlerinden Rüknettin Topçu, yaklaşık 3 gündür kuyruklarda beklediklerini ve çok büyük sıkıntılar çektiklerini söyledi. Rüknettin Topcu, "Yaklaşık 3 gün önce kuyruğa girdim. Kuyruklar çok ağır işliyor. Bu gidişle ne zaman Irak tarafına gideceğiz belli değil. Buralarda çok fazla sollama yapılıyor. Buna buradaki yetkililer de bir şekilde göz yumuyor. Bütün bunların üstüne bir de kuyruklarda hırsızlar ile uğraşmak zorunda kalıyoruz. Geceleri rahat yatamıyoruz. Sıra ile nöbetleşe bir şekilde yatmaya çalışıyoruz. Can güvenliğimiz olmadığı için yastığımızın altına bıçak ve benzeri maddeleri bulunduruyoruz. Ayrıca yatarken kapılarımızı içeriden de ayrı bir şekilde halat bağlayarak yatıyoruz. Bu şekilde biraz olsun kendimizi daha güvende hissediyoruz. Ancak yine de bunlar yeterli olmuyor. Biz yetkililerin bu duruma bir çare bulmasını istiyoruz." diye konuştu.
 
Bir başka araç sürücü Mehmet Yılmaz ise, aradan gidenler yüzünden kuyrukların çok yavaş ilerlediğini ve bu yüzden çok sıkıntı çektiklerini söyledi. Mehmet Yılmaz, "Parası olan kuyrukta beklemeden direk geçiyor. Bunlar bizi çok rahatsız ediyor. Burada bunlar olmasına rağmen Irak tarafında kesinlikle böyle şeyler olmuyor. Orada bir tane aracı bile sollasan ceza veriyorlar. O yüzden bizler Türkiye`den olmaktansa Irak tarafında beklemeyi tercih ediyoruz." şeklinde konuştu.
 
Araç kuyruğunda bekleyen bir başka şoför Hasan Dümen, kuyruklarda büyük rezillikler çektiklerini söyledi. Hasan Dümen, "Yaklaşık 3 gündür bu kuyruklarda bekliyoruz daha ne kadar kalacağımızda belli değil. Buralarda her şeyi toz toprak altında yiyip içiyoruz. Her an hasta olma riski ile karşı karşıya kalıyoruz." ifadelerini kullandı.
 
Kuyrukta çok sıkıntı çektiklerini ifade eden Mustafa Aras, "Su ve ekmek yok burada. Burada su olmadığı için doğru düzgün namaz kılamıyoruz. Temel ihtiyaçlarımızı karşılayamıyoruz. Kimse bizim derdimizi dinlemiyor. Biz hep böyle sıkıntı mı çekeceğiz. Artık bu kapı da kaldıramıyor. Yetkililer artık ikinci sınır kapısı yapmalılar." dedi.
 
Öte yandan konu hakkında açıklamada bulunan gümrük yetkilileri ise, Irak tarafında bulunan sahaların dolu olmasından dolayı az araç aldıklarını söylediler. Yetkiler ayrıca, sene sonunun gelmesi nedeni ile ihracatçıların elindeki mallarını bir an önce karşı tarafa ulaştırmak için uğraş verdiklerini ve bu yüzden yığılmaların oluştuklarını ifade ettiler. (Abit Dündar -İLKHA)
 
 
 
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir