• DOLAR 32.379
  • EURO 35.006
  • ALTIN 2325.951
  • ...
Çocuklarının yarısı yalınayak ama yaptığına bak!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
 Hindistan, Mars`ın atmosferini araştıracak bir uzay aracı fırlattı. Hindistan`ın teknolojide geldiği yeri göstermesi açısından çok önemli olan fırlatma işlemi Türkiye saatiyle 11.08`de gerçekleşti. Bu fırlatmayla, Hindistan Mars`a uzay aracı gönderen ilk Güney Asya ülkesi oldu.

Mars`a giden insansız mekiği taşıyacak PSLV-C25 roketleri için binden fazla bilim adamının çalıştığı belirtiliyor. Uzay mekiğinin, 300 günlük bir seyahatin sonunda, yani 2014 Eylül ayında Mars`ın yörüngesine girmesi bekleniyor.

Raporlar, ülkedeki 300 milyon çocuğun ayağında ayakkabının olmadığını milyonlarca insanın yoksulluk sınırının altında yaşadığı Hindistan`ın Mars programı "Hükümetin uzay programı finanse etmekten daha önemli öncelikleri var" eleştirilerine neden oldu.

Times gazetesi, "Hindistan nüfusunun üçte birinin elektriği, yarısının özel tuvaleti yok. Her yıl, 1,7 milyon çocuk önlenebilir hastalıklardan ölüyor ve hayatta olan çocukların yarısı yetersiz besleniyor. Hindistan`ın pek çok şeye ihtiyacı var ama şüphesiz Mars`a yolculuk bunlardan biri değil" ifadesini kullanırken, "Hindistan ulusal zaferlere ya da bilimsel başarılara diğer ülkelerden daha az layık değil. Ama uzay programına yılda harcanan bir milyar doları daha fazla hak eden yerler var" denildi.

Birleşmiş Milletler`e göre Hindistan nüfusunun yüzde 37`si yoksulluk sınırının altında yaşıyor. Hindistan`ın en yoksul sekiz eyaletindeki yoksul sayısı en yoksul 26 Afrika ülkesindeki yoksul sayısından daha çok. Dünyada yetersiz beslenen her üç çocuktan biri Hindistan`da yaşıyor.

Bu haberler de ilginizi çekebilir