• DOLAR 32.365
  • EURO 35.114
  • ALTIN 2324.805
  • ...
Bakan`dan Güney Kıbrıs`a Tepki
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Bakan Yıldız, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Yönetim Kurulu Başkanı Rona Yırcalı ve beraberindeki yönetim kurulu üyelerini makamında kabul etti.

Yıldız, kabul sonrasında yaptığı açıklamada, özellikle enerji sektörünün dış ilişkilerle, dış dünyaya, gerek finans, gerekse sektörel olarak çok farklı birliktelikleri olduğunu ifade ederek, şu ana kadar tam bir işbirliği içinde yürütülen çalışmaları, bundan sonraki dönemde de geliştirmeyi düşündüklerini kaydetti.

İş konseyleri ile beraber tamamen iç içe bir çalışma yürüttüklerini anlatan Yıldız, DEİK`in enerji sektörüyle beraber bir iş konseyi kurulması tekliflerine de son derece olumlu baktıklarını ve bunu hızla değerlendireceklerini ifade etti.

Yıldız, yurtdışındaki ortamlarda da Türk işadamlarını desteklemeye dönük tavırlarının çok net ve açık olduğunu sözlerine ekledi.

RONA YIRCALI

DEİK Yönetim Kurulu Başkanı Rona Yırcalı da Bakan Yıldız`a DEİK`e gösterdiği destekten ve önderlikten dolayı teşekkür etti.

DEİK olarak 103 iş konseyi ile faaliyet gösterdiklerini, 33 adet kurucuyla beraber bugün 100 ülkeyle iş konseylerinin bulunduğunu anlatan Yırcalı, bunun yanı sıra turizm ve sağlık konseyi ile eğitim konseylerinin sektörel çalışmalar yaptığını, Kurul olarak da yurtdışında oturan Türk kökenli işadamları ile biraraya gelecekleri bir kurultay düzenleyeceklerini belirtti.

Türkiye ve dış ekonomik ilişkiler için son derece önemli olan enerji konusunda bir sektör konseyi kurmayı düşündüklerini bildiren Yırcalı, Türkiye`deki enerji konularının artık dünya çapında ele alındığını, bir çok uluslararası kuruluşun Türkiye`de doğalgaz, petrol, yenilenebilir enerji alanında gerek üretim, gerek dağıtımla yakından ilgilendiğini söyledi.

Yırcalı, bu yıl içinde söz konusu konseyin kurulmasını istediklerini ifade etti.

SORULAR

Yıldız, Kıbrıs Rum Kesimi`nin Akdeniz`de sondaj çalışmalarına başlayacağına ilişkin haberleri hatırlatan bir gazeteciye verdiği cevapta, Kıbrıs Rum Kesimi`nin özellikle Akdeniz`de, şu anda henüz uluslararası hukuk açısından bir mutabakata varılmamış bir bölgede, herhangi bir petrol ya da doğalgazla alakalı çalışmalarını meşru görmediklerini söyledi. Bakan Yıldız, ``Bunu normal görmüyoruz ve uluslararası hukukun burada işleyeceğini tekrar belirtiyoruz. Çünkü bildiğiniz gibi münhasır ekonomik sahaların, özellikle komşu bütün ülkelerle mutabık kalınarak karar verileceği bir süreç vardır. Bu süreç tamamlanmamıştır. O açıdan, bu çalışmaların biz meşru olmayacağını her platformda belirteceğiz`` diye konuştu.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının Bakan Yardımcısının belirlendiğinin anımsatılarak, Enerji Bakanlığının Bakan Yardımcısının ismini belirleyip belirlemediğinin sorulması üzerine de Yıldız, ``İsmi ben şu anda açıklayamam ama tabii ki çalışmalarımızı yaptık`` dedi.

AA

 


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir