• DOLAR 32.6
  • EURO 34.837
  • ALTIN 2502.485
  • ...
Gıdada en büyük ihracat Avrupa ülkelerine yapıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR - Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, gıda konusunda net ihracatçı olan Türkiye'nin gıda ürünlerinde en büyük ihracatını Avrupa ülkelerine yaptığını ve Gıda ihracatında hedef dünyanın ilk 10 ülkesi arasına girmek olduğunu belirtti.

 

Dünyada dinamik ve istekli ülkelerin oluşturduğu pazarlarda Türkiye'nin yer aldığını ve bu doğrultuda hedeflerini belirlediklerini söyleyen Bakan Eker, "Bizim kalite konusunda hiçbir sıkıntımız yok. Son 9 senedir ambalajlı gıda ürünlerinde en büyük ihracatımız Avrupa ülkelerinedir." dedi.

 

Gıda ihracatının her geçen yıl daha da arttığını belirten Bakan Eker, temel hedefin ihracatta dünyanın ilk 10 ülkesi arasına girmek olduğunu dile getirdi. Güvenli gıda ve gıda güvenilirliği konusunda çok hassas olduklarını belirten Bakan Eker, kriz dönemlerine rağmen Türkiye'nin büyümesi ve mevcut durumunu muhafaza etmesinin uygulanan politikaların doğruluğunu ve haklılığını gösterdiğini söyledi.

 

2002 yılında 3 milyar 668 milyon dolar olan gıda ürünleri ihracatımızın 5 kat artarak 15 milyar dolara çıktığını vurgulayan Eker, "Tarımsal hasılayı 3 kat artırdık. Sulanabilir olan alanların sulu tarıma açılmasıyla verim ve çeşitlilik daha da artacak ve ihracatımız da o oranda fazlalaşacaktır." diye konuştu.

 

Buğday üretiminde cumhuriyet tarihinin rekoru kırıldı
Buğday üretiminde bu yıl 22 milyon tonla rekor kırıldığını ve Türkiye'nin un ihracatında 10 yıl önce dünyada 14. sırada iken bugün ise birinci, makarna ihracatında da dünya ikincisi konumunda olduğunu anlatan Eker, artan hammadde ve yağlı tohum ihtiyacının karşılanması için de çalışmaların sürdüğünü kaydetti.

 

Eker son olarak, kanatlı et üretiminin bir milyon 700 bin tona ulaştığını, 10 yıl önce 19 bin ton olan ihracatın ise bugün 326 bin tona çıktığını ve yaklaşık 50 ülkeye kanatlı et ihraç edildiğini vurguladı. (Yakup Moğulgani - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir