• DOLAR 32.662
  • EURO 34.857
  • ALTIN 2510.825
  • ...
Meyan Şerbeti İçin Sıraya Giriliyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Şanlıurfa`da halk arasında `meyan kola` olarak bilinen meyan şerbeti, iftar sofrasındaki yerini aldı. Şanlıurfalı şerbetçileri yok satarken, halk da şerbet alabilmek için kuyrukta beklemek zorunda kalıyor.

Meyan kökü otu satan toptancılar, Ramazan ayında tüketilmek üzere yaklaşık 60 ton meyan kökü otunun piyasaya sürüldüğünü belirtiyor. Bir kilo meyan kökünden yaklaşık 12-15 litre meyan şerbetinin oluştuğu ifade ediliyor.

Şanlıurfa`da, halk arasında `Meyan Kola` olarak bilinen ve birçok hastalığa iyi geldiğine inanılan meyan şerbeti, Ramazan ayında iftar sofralarının önemli bir içeceği. Şanlıurfa`da vatandaşlar, iftar sofrasında içmek istediği meyan şerbetinden almak için şerbetçilerin önünde uzun kuyruklar oluşturuyor.

Bazı vatandaşlar, meyan kökü otunu alıp kendisi şerbetini yapıyor, bazıları ise hazır şerbet almayı tercih ediyor. Meyan kökü otunu satan Toptancı Mustafa Yaşar, toptancı arkadaşları ile birlikte Ramazan ayında tüketilmek üzere yaklaşık 60 ton meyan kökü otu aldığını söyledi. Toptancıların, Meyan kökü otunu, Kahramanmaraş`tan aldığını belirtirken, Şanlıurfa`da şerbetçi Abdullah diye tanınan Abdullah Çulha, Şanlıurfa`da üretilen otu tercih ettiğini kaydetti.

GÜNDE 100 KİLO MEYAN OTU SATIYORUM

Geçen yıllara göre, meyan otu satışının arttığını dile getiren toptancı Mustafa Yaşar, bir günde yaklaşık 100 kilogram ot sattığını ifade etti. Sadece kendisinin 10 ton ot aldığını kaydeden Yaşar, arkadaşlarıyla birlikte yaklaşık 60 ton ot aldığını aktardı. Meyan şerbetini en fazla tüketen ilin Şanlıurfa olduğunu kaydeden Yaşar, çevre illerde de sınırlı tüketimin olduğunu anlattı. Bir kilo ottan yaklaşık 12-15 liltre arasında meyan şerbeti oluştuğuna dikkat çeken Yaşar, Ramazan ayında yaklaşık 750 ton şerbet tüketileceğini ifade etti.

BİR POŞET ŞERBET 1 LİRA

Bu arada 50 yıldır bu işi yaptığını belirten Abdullah Çulha`nın müşterileri ise hiç bitmiyor. Çulha, müşteri bereketini, işine verdiği titizliğe bağlıyor. Şerbetten almak isteyenler, saatler öncesi Sarayönü Mahallesi`ndeki işyerinin önünde toplanıp uzun kuyruklar oluşturuyor. Şerbet alanlardan kimi şifasına inandığı için alıyor, kimi şerbet içmenin geleneksel bir hal aldığını savunuyor. Şerbetçi Abdullah`ta tas ile poşetlere doldurulup satılan şerbetin poşeti 1 lira değerinde.

MEYAN ŞERBETİ NASIL HAZIRLANYOR

Halk tarafından şifalı olduğuna inanılan şerbeti hazırlamak sabır istiyor. Şerbetin hazırlanışı şu şekilde: Boş bir kabın üzerine süzek bırakılıyor. Süzeğin içerisine meyan otu, meyan otunun üzerine ise buz bırakılıyor ve buzun erimesi bekleniyor. Eriyen buzla birlikte ottan sızarak kaba dolan meyan kökü otunun suyu şerbet oluyor. Yaklaşık bir avuç ot için bir kalıp buz yetiyor. Ancak buzun az olması durumunda şerbet acımsı bir tat alabiliyor. Bunu ayarlamak için su eklenebiliyor. Bu şekilde hazırlanan şerbet sofradaki yerini alıyor.

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir