• DOLAR 32.512
  • EURO 34.954
  • ALTIN 2436.287
  • ...
Muş'ta alternatif ürünler geliştiriliyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MUŞ - Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile Tarımsal Danışmanlık Şirketinin ortaklaşa yürüttüğü çalışmalar kapsamında 40 dekarlık alana kayısı fidanı ve değişik meyve ağaçları dikildi.


Muş merkeze bağlı Tekyol köyünde gerçekleştirilen ağaç dikme faaliyetine Muş Tarım İl Müdür yardımcısı Osman Akar, Tarım İl Müdürlüğü personeli ve çiftçiler katıldı.


Dikimi gerçekleştirilen 300 adet Kayısı fidanı ile Muş'ta meyvecilik konusunda çığır açacak bir çalışma yapıldığı belirtildi. İl Müdürlüğünce yürütülen çalışmada Muş iklimine uygun yetişebilecek kayısı fidanlarından, 150 adet Kaba aşı ile 150 adet Çataloğlu kayısı fidanı ve 10 adet tozlayıcı çeşidi temin edildi. Bunun yanı sıra çeşitli meyve fidanlarından (elma, armut, kiraz, dut, erik) dikilerek deneme çalışması başlatıldı.


Konu ile ilgili değerlendirmede bulunan Muş Tarım İl Müdür Yardımcısı Osman Akar, "İlimizde son yıllarda mevsim şartlarının değişmesi nedeniyle hemen hemen her türlü meyve çeşidinin yetişebileceğini tahmin ediyoruz. Bu nedenle ilimizde ilk defa çeşitli meyve ağaçlarının dikimini gerçekleştirerek deneme çalışması başlattık. İlimizde meyveciliği geliştirmek adına, farklı meyve yetiştirilmesine örnek olması ve çiftçilerimizin farklı alternatiflere yönlendirilmesi bakımından böyle bir çalışma başlatılmıştır." dedi.


Çiftçiye örnek olması açısından ilk olarak sonbaharda kayısı fidanı dikimi gerçekleştirdiklerini belirten Akar, bunun yanı sıra değişik ve az miktarda (elma, armut, kiraz, dut ve erik) fidanları da deneme amaçlı diktiklerini kaydetti.


Akar; "İlimiz de son yıllarda kışın geç gelmesi ve karın az yağıp çabuk erimesi sebebiyle bu tür çalışmalarda olumlu sonuçlar alacağımıza inanıyoruz. Bu yüzden çiftçilerimizle birlikte bu tür deneme ekimlerini gerçekleştirerek, Muş'un tarım potansiyelini artırmayı ve farklı alternatif ürünlerin de yetişebileceğini görmek istiyoruz." dedi. (M. Şirin Çağlayan-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir