• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Hibe destekleri çiftçilere can simidi oldu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

VAN - Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) Van, Muş, Hakkâri ve Bitlis'te yatırım yapmak isteyen girişimcilere önemli finansman desteği sunuyor.

 

Kalkınma Bakanlığı'na bağlı Türkiye'de faaliyet gösteren 26 Kalkınma Ajansı içerisinde ilk olarak Tarım ve Hayvancılık sektöründe teklife çıkan DAKA, son 3 yıl içinde sadece Hakkâri'deki çiftçilerin sunduğu 6 proje ile 805.040,00 TL hibe desteği sundu.

 

Hakkâri'nin Yüksekova ilçesine bağlı Yoncalı Köyü Çevreli Mezrası'nda daha önceleri yöresel hayvancılık yapan Eşref Adsız isimli çiftçi, 2012'de DAKA'dan aldığı 208 bin TL hibe desteğiyle standartlara uygun yarı açık hayvan barınağı, süt sağım ünitesi, süt soğutma tankı ve 40 adet gebe simental ırk düve hayvan alarak modern hayvancılık yapmaya başladı.

 

DAKA'nın ilanlarıyla hayvancılık projesi hazırladı
Firma olarak daha önce yöresel hayvancılık yaptıklarını söyleyen Adsız, DAKA'dan aldıkları hibe destekle projelerini gerçekleştirdiklerini belirtti. Şuanda gebe olan ve önümüzdeki günlerde doğum yapacak olan 40 düve ile hayvan sayısını 80'e çıkaracaklarını ifade eden Adsız, bundan sonraki hedeflerinin ise süt ve yoğurt tesisi kurmak olduğunu dile getirdi. Yöresel hayvancılıktan modern hayvancılığa geçiş sürecini anlatan Adsız, "Daha önce firma olarak küp şeker imalatı yapıyorduk. Daha önceleri de dededen, atadan gelen yöresel bir hayvancılığı köyde yapıyorduk ancak bu şekilde değildi. Hem öz kaynaklarımız yetersizdi, hem de hayvancılıkla ilgili yeterli bilgiye sahip değildik. Hayvancılıkla ilgili DAKA'nın Yüksekova'daki ilanlarını gördük. İlçe merkezinde Van'dan gelen uzmanların bilgilendirme toplantısına katıldık. Toplantı sonrası da bir proje hazırlamaya karar verdik. Projeyi verdikten sonra projemiz onaylandı. Yüzde 50'sini kendi öz kaynaklarımız, hayvan barınağı, makine ekipman desteği ve Simental ırk gebe düvelerle birlikte toplamda ise 208 bin TL destek alarak modern hayvancılığa başladık." diyerek DAKA'nın verdiği hibe destekten yola çıkarak istedikleri neticeye ulaştıklarını ifade etti.

 

"Hayvancılığın para kazandırdığını vatandaşlarımıza göstermek istiyoruz"
DAKA'nın desteği olmasaydı Yüksekova'da bu şekilde kapsamlı bir hayvancılık yapmalarının mümkün olmadığını ifade eden Adsız, "Hayvancılık zor bir meslek. Burada altyapı sıkıntısı var. Ancak DAKA bize hem finansman desteği veriyor hem de hayvancılıkta daha ileri bir noktaya ulaşmak için uzman ve teknik altyapı desteği sunuyor. Böyle bir modern hayvancılığı bu memlekette herkesin görmesini istiyoruz" diyerek bölgede hayvancılık yapanların bu imkanları değerlendirmesi gerektiğini söyledi.
Hükümetin başlatmış olduğu çözüm süreci ile birlikte köylere geri dönüşlerin başladığını ifade eden Adsız, "Şuanda bölgede yapılan hayvancılık dededen, atadan gelen bir metotla yapılıyor. Bir koyunun verdiği 2-3 kilogram süt ile para kazanamazsınız. Bundan sonraki hedefimiz ise hayvan sayısını artırarak süt ve yoğurt üreten entegre bir tesis kurarak istihdama da katkı sağlamak." diye konuştu. (Fikret Özkan - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir