• DOLAR 32.388
  • EURO 35.067
  • ALTIN 2326.69
  • ...

BATMAN- Siirt'ten Zivzik Gıda Limited Şirketi'nin 'Artan Üretim Teknolojisi ve İhracat Kapasitesi ile Zivzik Gıda'nın Rekabet Edebilirliğinin Artması' adlı projesi, Dicle Kalkınma Ajansı (DİKA) nın, KOBİ'lere yönelik 'Sektörel Gelişime Mali Destek Programı' kapsamında değerlendirmeye alınarak başarılı bulunan Projnin toplam bütçesi 650 Bin TL olup DİKA tarafından yüzde 50 oranında desteklenerek 325 Bin TL kaynak sağlanacağı bildirildi.

Projenin amacı, Siirt'te ve Bölgede gelişmeye başlayan nar yetiştiriciliği konusunda 2011 yılı Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Ajans'ın faaliyet gösterdiği TRC3 Bölgesinde 52 bin 100 tona ulaşan nar meyvesi rekoltesi, işlenip çeşitlendirilerek, bölgedeki nar yetiştiricilerinin rekabet gücünü artırmaktır.

Proje sahibi Zivzik Gıda Firması, nar meyvesini hasat döneminde çiftçilerden alıp Siirt Organize Sanayi Bölgesinde bulunan bin 250 ton ürün saklama kapasiteli soğuk hava depolarında muhafaza ederek, 12 ay boyunca işleyip katma değer katarak nar suyu şeklinde üretmektedir. Ancak tesisin mevcut ekipmanlarının sınırlı olması nedeniyle istenilen kapasitede üretim yapılamayıp gelen taleplerin karşılanması mümkün olmamaktadır. Mevcut durumda üretim için yıllık 2 bin 500 ton nar alınırken, proje ile birlikte bu miktar 5 bin tona çıkarılarak bölgedeki nar üreticilerinin rekabet güçleri artırılacaktır. Projenin hayata geçirilmesiyle alınacak olan yeni makineler ile birlikte firma mevcut ürün yelpazesinde yer almayan nar ekşisi üretimine başlayarak hem ürün çeşitliliği sağlayacak hem de üretim kapasitesinde yüzde 50 artış meydana getirecektir.

Böylece bölgenin en büyük sorunlarından biri olan işsizliğe karşı istihdamı arttırırken göç miktarında düşüş yaşanmasını da sağlayacaktır. Ayrıca artacak üretim kapasitesi ve rekabet gücü ile üretilen ürünler ülke içerisinde her bölgede pazarlanacak olup başta komşu ülkeler Suriye, Irak ve İran'a olmak üzere ihracata başlanacaktır. (Veysi Demir-İLKHA)