• DOLAR 32.374
  • EURO 35.018
  • ALTIN 2325.61
  • ...
Mursi`nin Mahkemesi yarın
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Darbe yönetiminin, Mursi`yi yargı karşısına çıkararak "bir dönemi geride bırakma" planlarına karşın, duruşma ve ardından tanık olunacak gelişmelerin, Mısır`da darbe karşıtı direnişe yeni bir ivme kazandırabileceği ifade ediliyor.

Ortadoğu`nun en kalabalık ülkesi Mısır`ın siyasal ve toplumsal dengeleri üzerinde önemli etkileri olması beklenen yargı süreci dünya tarafından da yakından izlenecek.

Davanın ilk duruşması 4 Kasım Pazartesi sabah saatlerinde yapılacak. Mısır makamları, güvenlik gerekçesiyle duruşmanın kesin saatini açıklamadı.

Mahkemenin görüleceği yer hakkında resmi açıklama yapılmasa da, başkent Kahire`nin güneyindeki Tora Hapishanesi yakınında bulunan Polis Akademisi binasında yapılacağı tahmin ediliyor.

Mısır basınında yer alan haberlere göre, Mısır makamlarının yine güvenlik gerekçesiyle Mursi`yi duruşma salonuna getirmekten vazgeçmesi de ihtimal dahilinde. Bu yönde bir karar alınmaması halinde Mursi, tutuklu bulunduğu yerden askeri helikopterle Polis Akademisi`ne nakledilecek. Mursi, kendisini karşılayan darbe güçleri refakatinde mahkeme salonuna getirilecek.

Tora Hapishanesi`nde bulunan diğer sanıklar da mahkeme salonuna yoğun güvenlik eşliğinde getirilecek. Mahkeme salonunun içinde ve dışında güvenlik önlemleri alınacak. Mahkeme heyeti üyelerinin, evlerinden mahkeme salonlarına geliş ve gidişleri darbe güçlerinin gözetiminde gerçekleşecek.

Mahkemede hakim karşısına çıkacak isimler şöyle
- Darbeyle görevden uzaklaştırılan Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi
- Eski Cumhurbaşkanlığı Özel Kalem Müdür Yardımcısı Esad Muhammed Ahmed Şeyha
- Eski Cumhurbaşkanı Sekreteri Ahmed Muhammed Abdulati
- Cumhurbaşkanlığı Emniyet Müsteşarı Eymen Abdurauf Ala Ahmed (Eymen Hüdhüd)
- Muhammed el-Biltaci - Hürriyet ve Adalet Partisi yürütme kurulu üyesi ve İhvan yöneticilerinden
- Muhammed Hüseyin Aryan - Hürriyet ve Adalet Partisi Başkan Yardımcısı
- Ala Hamza Ala Seyid - Şarkiyye kenti idari müfettişi
- Raza Muhammed Savi - Petrol Mühendisi
- Lemlum Makavi Cuma Afifi - Diplomat
- Abdulhakim İsmail Abdurrahman - Öğretmen
- Hani Seyyid Tevfik Seyyid - İşçi
- Ahmed Mustafa Hüseyin Abdulmuğir - Yönetmen
- Abdurrahman Azuddin Heni - Mısr 25 kanalı muhabiri, Siyasi aktivist
- Cemal Sabır Mustafa - Hazımın hareketi liderlerinden
- Vecdi Abdulhamid Muhammed Ganim - Vaiz ve İhvan üyesi olduğu varsayılıyor

Mursi`nin ailesi duruşmaya katılmayacak

Öte yandan, Mursi`nin eşi Necla tarafından, "Mısır`ın alıkonulan meşru Cumhurbaşkanı`nın sözcüsü" imzasıyla yapılan yazılı açıklamada, "Mursi`nin, Cumhurbaşkanı ve vatandaş olarak tüm haklarının gasp edilmesine rağmen kararlı, darbenin, Mısır halkının iradesine yaptığı gibi, haklarının ve özgürlükerinin tahrif edilmesine rağmen azimli" olduğu ifade edildi.

Açıklamada, Mursi ailesinin "geçersiz" diye niteledikleri mahkemenin ilk duruşmasına katılmayacakları bildirildi.

Ulusal İttifak: Yargılama yasadışı ve geçersiz

Bu arada, Mısır`daki Darbeyi Ret ve Meşruiyete Destek İçin Ulusal İttifak`tan yapılan yazılı açıklamada, Mursi`nin yargılanmasının yasadışı ve geçersiz olduğu belirtilerek, "Cesaretiniz varsa duruşmayı canlı yayınlayın" çağrısında bulunuldu.

Avukat heyeti Kahire`ye gelecek

Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) Rehberlik Konseyi üyesi İbrahim Münir, aralarında ABD ve İngiltere`den avukatların da bulunduğu 4 kişilik heyetin, Mursi`nin yarın yapılacak duruşmasını izlemek üzere mahkemede hazır bulunacağını söyledi.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir