• DOLAR 32.567
  • EURO 34.797
  • ALTIN 2417.02
  • ...
Filistin `194.` Olmak İçin Sokaklarda
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Filistin Kurtuluş Örgütü İcra Komitesi Genel Sekreteri Yaser Abdrabbo, kampanyanın adının muhtemel 194. üyeliğe atfen "Filistin 194" olduğunu açıkladı.

Abdrabbo, bu konuda Filistinli örgütler ve sivil toplum kuruluşları temsilcileriyle bir toplantı yaptı. Abdrabbo, tüm katılımcıların, BM`deki toplantının ilk günü kapsamlı kampanya düzenlenmesi görüşünü paylaştıklarını belirtirken, "BM`ye başvurunun tüm Filistinlilerin savaşı olduğunu" söyledi.

Yaser Abdrabbo, bunun başarılı olabilmesi için milyonlarca Filistinliyi, Batı Şeria`daki İsrail işgaline karşı ve Filistin`in bir devlet olarak tanınmasına destek için barışçı yürüyüşlere davet etti.

Abdrabbo, bu kampanyanın Filistin topraklarının yanı sıra birçok ülkede yapılacağını kaydetti.

ŞA`AT: "BARIŞ MÜZAKERELERİNDE FIRSATLARI ARTIRIR"

El Fetih Merkez Komite üyelerinden Nebil Şaat ise Filistin devletinin, BM tarafından tam üye olarak tanınması arayışlarının İsrail`le barış müzakerelerinde fırsatları geliştireceğini söyledi.

Şa`at, "Tanınma arayarak biz, müzakerelerin daha bir mümkün olmasını, daha eşit ve daha yapılabilir olmasını sağlıyoruz" diye konuştu.

KNESSET: "TANINMA, İSRAİL`E ULUSLARARASI PLANDA ZARAR VERİR"

Öte yandan, İsrail parlamentosunun (Knesset) Dışişleri ve Savunma Komisyonu, konuyla ilgili yayımladığı bir raporda, Filistin devletinin BM`de tanınmasının, İsrail`in uluslararası arenadaki konumuna zarar vereceğini ve sürekli bir gerginlik durumuna yol açabileceğini öne sürdü.

İsrail radyosunun haberine göre raporda, askeri istihbarat, Mossad ve İç Güvenlik Servisi`nin "barış süreci yeniden başlamış olsaydı, BM`de Filistin girişiminin önlenebileceğine inandıkları" belirtiliyor. Raporda, Filistinlilerin bu konudaki stratejilerinin işe yaradığı kaydedilerek, BM Genel Kurulu`nun Filistinlilerin talebini kabul edeceği tahmininde bulunuldu.

İsrailli yetkililer, Filistinlilerin BM`de tam üye olarak tanınma girişimlerini geri çekme karşılığında, Başbakan Binyamin Netanyahu`nun 1967 sınırları üzerinden barış müzakerelerine hazır olduğunu dile getirmişlerdi. Bu kapsamda, Filistinlilerin İsrail`i "Yahudi devleti" olarak tanımayı kabul etmeleri isteniyordu.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ise Netanyahu`ya güvenmediğini, İsrail Başbakanı`nın dürüst olmadığını ve söylediklerinin kamuoyu oluşturmaya yönelik olduğunu belirtti.

Abbas, İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres`le son anda iptal edilen Amman toplantısına değinerek, "Peres, bize Netanyahu`dan bir mesaj ileteceğine söz verdi. Ama bu gerçekleşmedi" dedi.

Mahmud Abbas, bu konuda önce Peres`in kendisini arayarak, "Netanyahu`nun söyleyecek bir şeyleri var" dediğini ve kendisiyle görüşmek istediğini anlattı. Bunun üzerine Peres`le Amman`da buluşmayı kararlaştırdıklarını ifade eden Abbas, yolda İsrail Cumhurbaşkanlığı`nın kendisine telefonla ulaştığını ve Peres`in toplantıyı iptal ettiğini haber verdiklerini ifade etti.

Şimon Peres`in "İkimiz arasındaki güveni kaybetmek istemiyorum" diyerek, Abbas`a sunulmak üzere Netanyahu`dan dişe dokunur bir şey alamadığını belirttiği aktarılmıştı.

AA

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir