• DOLAR 32.61
  • EURO 34.769
  • ALTIN 2498.654
  • ...
Muradiye Külliyesi asıl kimliğine kavuştu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BURSA - Gülruh Hatun Türbesi'nin restore edilerek yeniden ziyarete açılması, Muradiye Külliyesi'nin yenilenmesi çalışmaları kapsamında gerçekleşirken türbenin açılışını yapan, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Bursa'nın sultanlar şehri olduğunu vurgulayarak, ecdat yadigarı eserlerin tek tek asıl kimliklerine döndürüleceğini söyledi.

Bursa´da Muradiye semtindeki Muradiye Külliyesi´nde bulunan türbenin açılışına Başkan Altepe´nin yanı sıra Harmancık Belediye Başkanı Mustafa Çetinkaya, Büyükşehir Belediyesi bürokratları, müteahhit firma temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

Tarihi haziredeki 13 yapıdan biri olan ve Fatih Sultan Mehmet'in 2. Bayezit´in eşi Gülruh Hatun´a ait türbede gerçekleştirilen çalışmalara ilişkin bilgiler aktaran Başkan Altepe, "Gülruh Hatun türbesinde restorasyon anlamında tüm çalışmalar tamamlandı. Türbe dışında cephede derz ve taş temizliği, mukarnas uygulamaları yapıldı. Türbe içinde de 19. yüzyıla ait Barok stili kalem işlerinin altında 15. yüzyıla ait kalem işleri açığa çıkartıldı. Bu konuda kurul kararı alınarak, 15. yüzyıl kalem işlerinin ihyası tamamlandı. Pencere doğramaları ve kapı onarımları başarıyla gerçekleştirildi." dedi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Altepe, Osmanlı'nın ilk 130 yılı ve 6 padişaha ev sahipliği yapan Bursa'nın ruhaniyeti olan ve her türlü nimeti bünyesinde barındıran bir kent olduğunu ifade etti.

Osmanlı'nın ilk kent hayatına geçtiği şehrin de Bursa olduğuna dikkat çeken Başkan Altepe, kentin Sultanlar tarafından kurulan mahallelerden oluştuğunu hatırlattı. Çarşı ve Hanlar Bölgesi'nin Orhan Gazi, Çekirge'nin 1. Murat, Yıldırım'ın Yıldırım Beyazıt, Yeşil'in Çelebi Mehmet, Muradiye'nin 2. Murat tarafından oluşturulan semtler olduğunu kaydeden Başkan Altepe, "Bu nedenle Bursa'nın her köşesi ecdadımız ilk eserleriyle dolu."şeklinde konuştu.

Muradiye Külliyesi bünyesinde bulunan Gülruh Hatun Türbesi´nde yapılan restorasyon çalışmalarına da değinen Başkan Altepe, külliyede ´Osmanlı Hanedanı´ndan şehzadelerin, eşlerinin, çocuklarının, valide sultanların ve saraylıların mezarlarının bulunduğu´ 13 türbenin yer aldığını hatırlattı.

Başkan Altepe, konuşmasının ardından protokol üyeleri ve vatandaşlarla birlikte türbenin açılış kurdelesini kesti.(Zeki Aras-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir