• DOLAR 32.601
  • EURO 34.803
  • ALTIN 2504.903
  • ...
Kaçak kesim yüzünden tesis kapanıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BATMAN-İkiztepe (Gırbereşk) Köyü mevkiinde 32 dönüm arazi üstüne kurulu "Batman İvme Et Entegre Tesisi" kaçak kesimcilik ve tesiste yetersiz hayvan kesimi sebebiyle tesis yöneticileri tesisin kapanma durumuna geldi.

Tesisin durumu ile ilgili açıklama yapan tesisin 3 ortağından Vahap Gökmen, 3 ortağın almış olduğu ortak karar neticesinde işlerin böyle devam etmesi durumunda tesisi kapatmaya karar verdiklerini belirterek, "Bizim bu tesimizin bünyesinde kesimhane, canlı hayvan pazarı, 60 tonluk kantar, lokanta ve otel barandıran 6 milyon TL'ye mal olan Batman İvme Et Entegresi yönetim kurulunun almış olduğu kararla bugün itibari ile tesisi geçici olarak kapatma kararı aldık" dedi.

Kapatma nedeni ile ilgili bilgi veren Gökmen, "Yaptığımız araştırmalara göre 450 bin nufüslu Batman'da günlük, bin tane hayvan kesimi olması gerekirken bundan sadece bizim tesisimizde ortalama olarak 130 tane küçükbaş, 8 tanede büyük baş hayvan kesimi yapılmaktadır. Yani bu demek oluyorki Batman'ın yüzde 98'i merdiven altı, hijyenik olmayan sağlık koşullarına tamamen aykırı olan kesimler yapılmaktadır. Yani kaçak kesimlerinin yapılmasından kaynaklanıyor. Kurban Bayramı'nda sadece Umut Der'in kurbanlarının kesimini yaptık. Başka kimse bize getirmedi" şeklinde konuştu.

Şu an Batman'da tek ruhsatlı kesimhanenin kendi tesisleri olduğuna dikkat çeken Gökmen, "Tek ruhsatlı yer burasıdır, başka bir ikinci ruhsatlı yer yok. Şu an canlı hayvan pazarındaki hayvanların kesimi de buraya getirilmeliydi. Dolayısıyla ruhsatlı olmamıza rağmen buraya gelmiyorlar. Bir de biz bu tesisi ilk açtığımız zaman 2 tane veteriner hekim olmak üzere toplam 50 kişi ile başladık. Tabi bu zamanla sayımız 30'a indi şuan 30 kişi ile çalışıyoruz. İşte kesim sayısı az oduğundan dolayı artık bu 20 kişiyi de işten çıkarmak zorunda kalıyoruz. Üstelik biz fiyat olarak Diyarbakır'a göre daha düşük fiyatla kesimi gerçekleştiriyoruz. Kasap kaçakçılık sağlıksız koşullarda ve illegal yollarla yapılıyor. Biz defalarca ilgili kurumlara başvurduk. Belediye, tarım il müdürlüğü ve en sonunda vali bey ile de görüştük. Bunların bize verdiği cevaplar ise 'ilgileniyoruz, görüşüyoruz görüşmelere devam ediyoruz' gibi şeyler söylediler. Hiç kimse ilgilenmediği için tesisimiz geçici süreyle kapatma kararını aldık. Yani bu iş idarecilerimizin sorunu hale gelmiştir" ifadelerini kullandı.

Kesimhane de çalışan işçiler adına konuşan Sami Tilir ise, yetkililerden kaçak kesimin yasaklanmasını isteyerek, "Çünkü burda iş olmadığı için yani maaşlarımızı bize veremiyorlar. Bütün kasaplar şehirde kaçak kesim yapıyorlar. Kaçak kesim oduğu için bizde burda mağdur oluyoruz. Arkadaşlarımızda, buranın sahipleri de mağdur oluyor. Yani 5, 6 aydır burda kesinlikle iş yok. 6 aydır maaşımızı alamıyoruz çok mağdur durumdayız. Burası kapanırsa bizde gidip çarşının ortasında mı adliyenin önünde mi hayvan keselim kaçak kesim mi yapalım. Başka çaremiz kalmıyor. Yani yetkililerden yardım istiyoruz"dedi. (Yasir Oğuz-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir