• DOLAR 32.494
  • EURO 34.955
  • ALTIN 2434.271
  • ...
"Cumhuriyet Bayramı 31 Ekim'de kutlansın"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İZMİT- Kocaeli İnanç Özgürlüğü Platformu, 9 yıldan bu yana düzenlediği haftalık basın açıklamalarının, TBMM'de yaşanan başörtüsü özgürlüğünü konu alan 446.cısı, İnsan Hakları Savunucuları Derneği Genel Başkan Yardımcısı Orhangazi Ergin tarafından okundu.


Basın açıklamasına destek verenlerin açtıkları 'Sütçü İmamın kurşunları hedefini 31 ekim günü vurdu' ile, Meclise başörtüleriyle giren 4 milletvekiline hitaben yazılan 'Cumhur sizinle gurur duyuyor " pankartları dikkat çekti.

Basın açıklamasını okuyan Ergin, kitleye selamlamayla başladığı konuşmasında, "9 yıldır bu meydanda, bir insan hakkı olan, başörtüsüne özgürlüğünün mücadelesini veriyoruz. Bu günlerde mücadelemizin sonuçlarının alındığını görmek bizleri sevindiriyor. 31 Ekim 2013 günü TBMM tarihi günlerinden birini yaşadı. Halkın oylarıyla seçilen Merve Kavakçının, statükocular tarafından, halkın meclisinden, 'burası devlete meydan okuma yeri değil, atın bu kadını dışarı' denilerek kovulduğu, 28 Şubat günlerinin, rövanşı alındı. Bu sadece bir rövanş değil, bir insan hakkının da iadesiydi. 4 hanım milletvekili meclise başörtüleri ile girdiler ve bitmiş haldeki statüko partisi CHP haricinde, hiçbir partiden tepki almadan, meclisteki yerlerini aldılar. Kendilerini, Cumhuriyet'in kazanımlarının gereğini yerine getirdikleri için kutluyoruz. Ne yazıyor meclisin üstündeki yazıda, 'Hâkimiyet kayıtsız şartsız milletindir'. Fakat böyle denilse dahi herkes iyi biliyordu ki, bu güne kadar hâkimiyet, halktan desteği olmayan, halkla da akalası olmayan statükonun elindeydi." ifadelerini kullandı.

'94 yıl önce başlayan savaş, 31 Ekim'de zaferle sonuçlandı'
Konuşmasının devamında, bundan 94 yıl önce Sütçü İmam'ın, laik Fransız ordusunun, Maraş'ta laikliğe aykırı gördüğü Anadolu'nun Müslüman kadınını , sözde çağdaşlaştırmak için başörtüsünü açma girişimine karşı attığı ilk kurşunla bu halkın başörtüsü savaşının başladığını belirten Ergin, "Anadolu'yu asimile etmek isteyen, Müslüman kimliğini kaybettirmek isteyen Laik emperyalist güçlere karşı, Müslüman Anadolu halkının mücadelesi 94 yıldan beri hala devam ediyor. Bu ülkenin insanını, 90 senden beri kendi öz yurdunda esir eden statükocu anlayış, mevzilerini teker teker kaybederken, halk gasp edilmiş haklarını geri kazanıyor. Bu haklardan biri olan, ülke kadının başörtüsüyle seçilme hakkının, 31 Ekim tarihinde tekrar kazanılması çok önemlidir. Sütçü İmamın kurşunlarının sembolik olarak, bu ülkenin kadının başörtüsüne el uzatanlara isabet edip, yerini bulmasıdır. 90 yıl sonra, kadınlarımızın, yüzde 65'ini oluşturan başörtülü kadınımıza, halkın meclisinde başörtüsüyle seçilme ve görev yapma hakkını verenlere teşekkür ediyoruz. 31 Ekim günü başörtülü kadına seçilme hakkının verildiği gün olarak, her yıl kutlanmalıdır." görüşlerine yer verdi.

'Cumhuriyet Bayramının tarihi, 31 Ekim'e alınmalıdır'
Konuşmasının son bölümünde Cumhuriyet Bayramının tarihinin, 29 Ekimden, 31 Ekim alınması konusunda Hükümete tavsiyede bulunduklarını dile getiren Ergin, " Cumhuriyet Bayramları, Cumhurun, yani halkın, meclisinde başörtüsü ile görev yapma hakkını resmen kazandığı 31 Ekim günü kutlanmalıdır. Bir devlet kurmuşsunuz, adına Cumhuriyet demişsiniz, bir Meclis açmışsınız ama 90 sene Cumhurun başörtülü kadınını bu meclise sokmamışsınız. Dolayısıyla 29 Ekim'de Cumhuriyetin kurulduğu iddiası doğruyu yansıtmamaktadır. Gerçek tarih, Sütçü İmamın laik Fransız ordusuna ilk kurşunu attığı ve başörtülü kadının Cumhurun meclisinde başörtüsü ile görev yapmaya başladığı 31 Ekim günüdür." sözlerinin ardından basın açıklamasına katılan vatandaşlara teşekkür ederek konuşmasın bitirdi.(İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir