• DOLAR 32.594
  • EURO 34.791
  • ALTIN 2509.775
  • ...
MÜBAREK RAMAZAN ayında neler yapalım?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Doğruhaber

Şükürler olsun Ramazan-ı Şerife yetiştik. Artık bize düşen rıza-ı İlahi yolunda azami bir gayret göstermektir. Ramazan manevi nimetler sofrasıdır. Ramazandan istifade etme noktasında birbirimizle yarışmalı ve birbirimizi teşvik etmeliyiz. Bu mübarek aydan en güzel bir şekilde istifade etmek; akraba, komşu ve arkadaşlarımıza da yol göstermek ve yardımcı olmak durumundayız.

Ramazan ayı, yıl boyunca aralıklarla yaptığımız ibadetlerin düzenli ve çokça yapıldığı aydır. Aslında her bilinçli Müslüman, bu güzel amelleri hayatının her anına yaymalıdır. Sünnet-i Seniyye düsturumuz olmalı. Ramazan ayına girdiğimiz bu günlerde şu ibadetleri yapmalıyız.

ÇOKÇA KUR`AN-I KERİM OKUNMALI

Ramazan Kur`an ayıdır. Ramazan ayında inmeye başlayan Kur`an tarih boyunca özellikle Ramazan aylarında bol bol okunur. Kur`an okunması (tilaveti) Sünnet-i Seniyyedendir. Her harfine on misliyle sevabının yazıldığı Kur`an harflerinin Ramazan aylarında binler misliyle mükâfatının yazılması Ümmet-i Muhammed için bir müjdedir. Sadece harflerine bu kadar sevap yazılan Kur`an-ı Kerim`i anlayarak okumak, mesajını anlamak ve hayatına tatbik etmek ne derece üstün olduğu kıyasen anlaşılır.

ORUCUN FIKHİ YÖNÜ ÖĞRENİLMELİ

Orucun fıkhi yönü iyice bilinmeli ki tuttuğumuz oruca halel gelmesin. O yüzden ilmihal kitaplarını okumak gerekir. Çoğu zaman yanlış bilgiden dolayı ya gereksiz yere evhamlara kapılırız ya da bilmeden orucumuza halel getiririz. Bir Müslümanın helâl ve haramla, İslâmın şartları ve itikatla alakalı bilgileri öğrenmesi farzdır.

MUKABELE SÜNNETİ İHYA EDİLMELİ

Camilerde veya çeşitli mekânlarda bir araya gelerek mukabele şeklinde Kur`an okunmalıdır. Müslüman bacılar evlerde veya müsait yerlerde çoluk çocuklarıyla bir araya gelmeli komşularını da davet ederek onların da bu manevi sofradan feyiz almaları sağlanmalıdır.

SİYER KİTABI OKUNMALI

Peygamber Efendimiz (sav)`i iyi tanımalıyız. Onun siyeri, sünneti, hadisleri yolumuzu aydınlatan kandillerdir. O bizim rehberimizdir. Yüce Allah şöyle buyurmuştur,  Deki “Eğer Allah`ı seviyorsanız, bana tabi olun ki Allah` da sizi sevsin” Evet, Ona tabi olmak Onu tanımaktan geçer. İnsan nisyan ile malul olduğu için her sene bilgilerimizi tazelemeli ve O büyük şahsiyeti iyice idrak etmeliyiz.

RİSALE-İ NUR`DAN RAMAZAN RİSALESİ OKUNMALI

Ramazan ayının hikmetini anlamamız açısından önemli olan Üstad`ımızın ‘Ramazan Risalesi`ni, iyice okumalı ve anlatılan hikmetleri iyice tefekkür etmeliyiz. 29. Mektup olarak bilinen Ramazan Risalesi bize farklı ufuklar açacaktır.

KUR`AN-I KERİM ÖĞRETMELİ    VE ÖĞRENİLMELİ

Kur`an okumasını bilen çoğu insan Ramazan ayının feyiz ve bereketiyle öğrenmeye başlamışlardır. Hemen hemen her Müslümanın Kur`an ile ilgili bir anısı vardır Ramazan ayında. Okumasını bilmeyen kardeşlerimiz Ramazan ayını fırsat bilmeli ve bir başlangıç yapmalıdır.

SADAKA VERİLMELİ

Her insan gücü nispetinde sadaka verebilir. Sadakanın azına çoğuna bakılmaz. Önemli olan sadaka vermek ve sevabını kazanmaktır. Özellikle Ramazan ayında bol bol sadaka verelim. Tanıdığımız insanları sadaka vermeye teşvik etmeliyiz.

DÜZENLİ VİRD VE ZİKİRLER EDİNİLMELİ

Bütün azalarımıza oruç tutturmalıyız. Günahlardan uzak durmalı; gözümüzü, kulağımızı, dilimizi, kalbimizi hakiki vazifelerine tevcih etmeliyiz. Onları kemalat yolunda istihdam etmeliyiz. Özellikle Ramazan ayında ve genelde bütün hayatımızda küçük bile olsa günahlardan içtinap etmeliyiz. Düzenli olarak yerine getireceğimiz vird ve zikirler edinmeliyiz.

TERAVİH NAMAZLARINA GİDİLMELİ

Sadece Ramazan ayına has olan Teravih namazlarını camide cemaatle kılmalıyız. Çocuklarımızı ve akrabalarımızı da çağırarak beraber gitmeliyiz. Çocuklara cami ve cemaat sevdirilmelidir. Cemaatin rahatsız olmaması için ağız bakımına önem vermeli, elbise ve vücut temizliğine dikkat etmeliyiz. Camiye gidecek bacıların cami adabına çok ama çok dikkat etmeleri gerekir.

ÇOKÇA DUA EDİLMELİ

Rabbimizden; İslam ümmetini selamete çıkarması, İslam dini için mücadele veren tüm mü`minlere yardım edip muhafaza etmesi, ümmetin vahdeti için dua etmeliyiz. Aynı şekilde, İslam coğrafyalarına musallat olmuş emperyalist, siyonist devletlerin de helak olmaları için Rabbimize yalvarmalıyız.

KABİR ZİYARETLERİ YAPILMALI

Vefat etmiş yakınlarımızın ruhuna okuyacağımız Kur`an-ı Kerim`le, yapacağımız dualarla onlara hasene kazandırmış oluruz. Ölümü tefekkür eder, ibret alırız. Hasta akraba ve komşularımızı da unutmamalı ziyaretlerine gitmeli maddi ve manevi destek vermeliyiz.

İFTAR VERİLMELİ

Bir yudum su veya bir hurmayla bile olsa iftar vermeliyiz. İftar sofralarının şatafatlı olmamasına dikkat etmeliyiz. İftar sayesinde komşu, arkadaş ve akrabalarla diyaloglar kurmalı, kardeşliğimizi pekiştirmeliyiz. Küskünlerimiz barışmalı veya barıştırmalıyız. İftara davet edildiği zaman gitmeliyiz.

İTİKÂFA GİRİLMELİ

Peygamber Efendimiz (sav)`in önem verdiği Sünnet-i Seniyyesinden biri de itikâftır. O her sene Ramazan ayının son on gecesinde itikâfa girerdi. Bu sünneti ihya etmek için içinde bulunduğumuz şartlar dâhilinde davranmalı ve elimizden geleni yapmalıyız.

Bu haberler de ilginizi çekebilir