• DOLAR 32.574
  • EURO 34.899
  • ALTIN 2435.147
  • ...
Çin, Uygurlara Baskıyı Arttırıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
 Çin devlet medyası Pekin`de yaşanan olayın ardından Uygurlar`a yönelik sert tedbirler çağrısı yaparken, Doğu Türkistan`da Çin askerlerinin baskısı artıyor

Çin yönetimi, başkent Pekin`deki Yasak Şehir`de meydana gelen olayın ardından Doğu Türkistan`da "güvenlik önlemi" gerekçesiyle baskıları artırıyor. Polisin "hassas dini aileleri" ziyaret ettiği açıklandı.

Çin resmi haber ajansı, Tiananmen Meydanı`nda gerçekleşen olayla bağlantılı olduğu düşünülen en az beş şüphelinin tutuklandığını bildirdi.

Devlete bağlı yayın organı CCTV`nin Twitter`da yaptığı açıklamada, polisin olaya ilk kez "terör saldırısı" dediği ifade ediliyor.
 
Pazartesi günü başkent Pekin`in Tiananmen Meydanı`nda gerçekleşen olayda, bir aracın kalabalığın arasına girerek alev alması sonucu beş kişi ölmüştü.

Müslüman Uygur halkı yıllardır Pekin yönetiminin kültürel ve dini baskıları altında yaşıyor. Çin, farklı gerekçelerle Doğu Türkistan`da yaşayan Uygur halkının üzerindeki bu baskıları artırıyor.

Öte yandan olayla ilgili bir çok soru cevapsız kaldı:

Çin polisi saldırının "dikkatlice planlanmış ve kasıtlı" olduğunu söylerken, bir "intihar saldırısında" neden sürücünün annesi de dahil fazladan iki yolcunun araçta olduğu sorusu cevaplanamadı.

Ayrıca, polis yanmış araç içinde "dini içerikli bir bayrak" bulunduğunu rapor etti. Alevler içinde kalan ve tamamen yanan araçtaki bu bayrak nasıl sağlam kaldı?

Çin`in Twitter`ı olarak bilinen Weibo üzerinde bu noktaları dile getiren mesajlar hızla silindi. Çinli yetkililer kamuoyunun hikayenin resmi versiyonunu kaul ederek çok fazla soru sormasını engelleme peşinde...

Doğu Türkistan`ın başkenti Urumçi`de güvenlik düzeyinin en yüksek seviyeye yükseltildiği bildirilirken, polisin bütün "hassas dini aileleri evlerinde ziyaret ettiği" açıklandı.

Bu arada, devlet medyası kazanın ardından "sert tavır" talep eden çağrılar yayınlıyor. China Daily "aşırı dinci" olarak niteledği saldırının ardından Çin halkına birlik çağrısı yaptı.

UYGUR KONGRESİ`NDEN KINAMA

Öte yandan, Dünya Uygun Kongresi Başkan Yardımcısı Seyit Tümtürk, Tiananmen Meydanı`ndaki olayın Doğu Türkistanlılara mal edilmeye çalışılmasını kınadı.

Tümtürk, Pekin`e girmeleri bile yasaklanan Doğu Türkistanlıların böyle bir olaya karışmasının düşünülemeyeceğini söyledi. Tümtürk, şunları söyledi:

"Çin hükümeti kendi toprakların içerisindeki tüm olayları maalesef bizlere mal etmeye ve ortalığı karıştırıp, bulandırmaya, bizleri hedef göstermeye devam ediyor. Çin`in bu tavrını ve tutumunu kınıyoruz. Bir hafta önce Birleşmiş Milletler`de bizim gayretimizle Çin hükümetinin insan hakları işlediği kabul edilmiş ve Doğu Türkistan`a gözlemci gönderilmesi kabul ettirilmişti. Çin hükümetinin bu yenilginin rövanşını alıyor olması çok ilginç.
 
Hiçbir Doğu Türkistanlı, terörist değildir ve olmamıştır. En büyük terörist, Doğu Türkistan`ı işgal eden Çin hükümetidir.

Bu haberler de ilginizi çekebilir