• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Başakşehir Tüketici Hakem Heyeti, milyonlarca abonenin büyük tepkisini çeken elektrikte kayıp kaçakta ilgili sektörde bomba gibi düşen bir karar aldı. Heyet, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu`nun (EPDK) bir aboneye, 60 TL kayıp-kaçak bedeli ödemesini kararlaştırdı.

Kurum, ödemeyi yaptı. Elektrikte kayıp-kaçak bedeliyle ilgili tartışmalar ve bu konuda açılan davalar her gün yeni bir boyut kazanıyor. Kayıp-kaçakla ilgili gündeme gelen son kararla birlikte fatura bu kez, mevzuatın sahibi olan EPDK`ya kesildi.
Habertürk`ün haberine göre; İstanbul`da yaşayan bir vatandaş, elektrik faturası üzerinden tahsil edilen kayıp-kaçakla ilgili olarak Başakşehir Tüketici Hakem Heyeti`ne hizmet aldığı dağıtım şirketi aleyhine başvuru yaptı. Heyet, dağıtım şirketinin EPDK`nın mevzuatını uyguladığını belirterek talebi reddetti.
 
EPDK ALEYHİNE KARAR

Abone, bu karar üzerine yeni bir başvuru yaptı. Bu kez, EPDK`yı ve Kurum`un mevzuatını, şikayetine ve istemine gerekçe gösterdi. Hakem heyeti, talebi ve iddiaları inceledi.

Heyet, EPDK`ya, `mevzuatı sen çıkardın. Vatandaşa, şikayete konu faturadaki kayıp-kaçak bedelini öde` yönünde kritik bir karar aldı.

60 TL`Yİ ÖDEDİ

Bu karar, elektrikte kayıp-kaçak uygulamasında bir ilk olarak yerini aldı. Hakem heyetlerinden daha önce elektrik dağıtım şirketlerinin kayıp-kaçak bedelini ödemesi yönünde kararlar çıkmıştı.

EPDK, Tüketici Hakem Heyeti`nin işaret ettiği biçimde şikayetçi aboneye 60 TL`lik (şikayete konu faturadaki) kayıp-kaçak bedelini ödedi. EPDK, zaman yitirmeden yargı sürecini işletti. Kararın iptali istemiyle `Bakırköy Tüketici Mahkemesi`nde dava açtı. EPDK ve sektörde büyük yankı uyandıran kararın davası, şubat ayında görüşülecek.

EMSAL OLURSA 2 MİLYAR TL ÖDEME GÜNDEME GELECEK

Başakşehir Tüketici Hakem Heyeti kararının `emsal` oluşturması halinde EPDK`nın 34 milyon elektrik abonesine ayrı ayrı kayıp-kaçak bedeli ödemesi gündeme gelebilir. Kayıp-kaçak bedeli tutarları aboneye göre değişiyor. Her bir aboneye ortalama 50-55 TL ödenmesi halinde ödenecek tutar 2 milyar TL`ye yaklaşıyor.