• DOLAR 32.599
  • EURO 34.803
  • ALTIN 2408.542
  • ...
Boşnakların oranı yüzde 54 çıktı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

 

Bosna Hersek`te Ekim ayınının başında başlanan ve 22 yıl aradan sonra ilk defa yapılan nüfus sayımının gayrı resmi sonuçları belli oldu. Sonuçlara göre Boşnaklar, toplam nüfusun yüzde 54`ünü oluşturuyor.

Bosna Hersek`te yayın yapan BN TV`de yer alan habere sayımın sonucunda ülkede Sırpların yüzde 32,5, Hırvatların ise yüzde 11,5`lik bir oranda temsil edildiği görüldü. Nüfusun yüzde 2`si oranında kişi ise diğerleri kategorisinde yer aldı. Nüfus sayımı sonucunda ülke nüfusunun 3,7 ile 3,8 milyon arasında olduğu da belirlendi.

Seçimde etnik tanımlama sorusu ülkedeki etnik kimliklerin adil bir şekilde temsilini önemseyen gözlemcileri endişelendirmişti. Soru için hazırlanan muhtemel cevaplar Boşnak, Hırvat, Sırp, cevapsız ve diğerleri olarak belirlenmişti. Daha önceki seçimlerde Boşnak şıkkı yerine Müslüman seçeneği bulunduğu için bu seçimde de etnik kimliğini Müslüman olarak tanımlayanların "diğerleri" olarak sayılacağının anlaşılması Boşnak nüfusunun gereği gibi temsil edilemeyeceği kaygılarına sebep olmuştu.

En son 1991`de yapılan nüfus sayımının sonuçlarına göre Bosna-Hersek`te 4,4 milyon insan yaşıyordu. Bu rakamlara göre nüfusun yüzde 43`ü Müslüman, yüzde 31`i Sırp ve yüzde 17`si Hırvat idi. Sayıma katılanların yüzde 5`i ise kendini Yugoslav olarak tanımlamıştı. 

Bu haberler de ilginizi çekebilir