• DOLAR 32.381
  • EURO 35.035
  • ALTIN 2325.169
  • ...
333 ceset çıkarıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

 Bosna Hersek Kayıp Kişiler Enstitüsü (INO) Adli Tıp Uzmanı Muyo Begiç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kazı çalışmalarında şu ana kadar 333 kişiye ait cesede ulaşıldığını ve bunların 210`unun tam, diğer 123`ünün ise parçalanmış olduğunu kaydetti.

 
INO Müdürü Amor Maşoviç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kazı çalışmalarının devam ettiğini ve daha uzunca bir süre devam edeceğini söyledi. Maşoviç, çalışmalara katılan adli tıp uzmanlarının, yaklaşık 3 bin metrekare genişliğindeki bu toplu mezarın, Bosna Hersek`teki en büyük toplu mezar olduğuna inandığını belirtti.
 
Söz konusu toplu mezarda, Bosna`daki savaşta, Sırplar tarafından katledilen Boşnak ve Hırvatların cesetlerinin bulunduğu tahmin ediliyor.
Tanıklar, daha önceki ifadelerinde, savaş zamanında en büyük katliamların işlendiği Priyedor`da, o dönemde yaklaşık bin sivil Boşnak ve Hırvat`ın aynı toplu mezara gömüldüğünü ancak daha sonra bunların bazılarının cesetlerinin farklı noktalara taşındığını söylemişti.
 
Adli Tıp Uzmanı Begiç, Tomaşitsa`da bulunan cesetler ile daha önce yakın bir noktada, Yakarina Kosa yerleşkesinde bulunan cesetlerin sayısının yaklaşık 700`e ulaştığını kaydetti.
 
Begiç, ``Daha önceki ifadelerde bahsi geçen bin sayısına ulaşmak istiyoruz. Hepsinin burada gömülü olduğunu umuyoruz. Diğer cesetlere de ulaşıp, bu konudaki tüm şüphelere son vermek istiyoruz`` dedi. 
 
Sırpların, kadın, erkek, çocuk, yaşlı demeden insanları evlerinde, sokaklarda katlettiğini söyleyen Begiç, ``İnsanları sırayla katledip, buradaki
mezarlara gömdüler. Bu insanların büyük çoğu kurşuna dizilerek öldürüldü`` dedi. Begiç, kazı kapsamında, annesi, dedesi ve dayısı ile birlikte katledilen ve bu katliamda öldürülen en küçük kişi olan 18 aylık bebeğin cesedine ulaşmayı umduklarını belirtti.
 
Bosna-Hersek Kayıplar Komisyonu raporlarına göre, 1991-1995 yılları arasında Priyedor`da, 4 bin 93`ü sivil olmak üzere, 5 bin 209 Boşnak öldürüldü. Tespit edilen 57 toplu mezarda, bin 480 kişinin cesedine ulaşılırken, bin 415 kişinin ise halan kayıp olduğu belirtiliyor.
 
Priyedor`da işlenen katliamlar nedeniyle, Lahey`deki Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi (ICTY), 16 Sırp`a toplam 230 yıl hapis cezası
vermişti.
 
Bosna Hersek`in doğusundaki Kara Zirve yerleşkesinde bulunan ve içinden 629 kişiye ait ceset çıkan toplu mezar, halen Bosna Hersek`teki en büyük toplu mezar olarak biliniyor.

Bu haberler de ilginizi çekebilir