• DOLAR 32.498
  • EURO 34.764
  • ALTIN 2490.188
  • ...
VAN - Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından 2011'de yaşanan depremlerden dolayı mücbir sebepler kapsamında ertelenen vergi borçlarının gün geçtikçe biriktiğini ifade eden STK temsilcileri, ileride bunun talep edilmesi halinde esnafın çok ciddi sıkıntılar yaşayacağını belirttiler.


Mücbir sebebin ortadan kaldırılması durumunda esnafın ciddi meblağlarla karşı karşıya kalacağını belirten Van Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Faruk Alparslan, bu sürenin uzatılması noktasında geçen hafta Van'ı ziyaret Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a bir dosya sunduklarını belirtti. Alparslan, "Bizler bu konu ile ilgili Sayın Başbakanımız buraya geldiklerinde kendisine bir dosya sunduk. Bu dosyada esnafımızın bütün sıkıntılarının yanı sıra özellikle mücbir sebeplerden dolayı ertelenen borçların en az iki yıl daha ertelenmesi gerektiğini belirttik. Ayrıca esnafımızın deprem sıkıntılarını atlatması için kredi limitleri konusu da dosyamızda yer aldı." dedi.


"Mücbir sebepler halinin 2 yıl daha ertelenmesi için çalışıyoruz"
Bölgenin kalkınması için Başbakanın duyarlı davranacağından emin olduklarını söyleyen Alparslan, esnafın mücbir sebebin yılsonunda biteceğine dair bir takım söylentilere itibar etmemesi gerektiğini belirterek, "Mücbir sebeple ötelenen vergilerin henüz bitiş tarihi belli olmadığı ve tarihin de en az 2 yıl daha ötelenmesi için çalışmalarımızı sürdürüyoruz." şeklinde konuştu.


MÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Kerem Baynal ise, Van'ın ekonomisine bakıldığında üretimin çok az yapıldığını, ihracatın nerdeyse yapılmadığını ve ekonomisinin ağırlıklı olarak inşaat sektörü üzerinde döndüğünü belirterek, kentte imardaki belisizlikten dolayı ciddi sıkıntılar yaşandığını ve bundan dolayı da mücbir sebepten ertelenen vergilerin alınmasının mümkün olmadığını ifade etti.


Gölcük depreminde bu vergiler affedilmişti
Bu mücbir sebeplerin sürelerinin mutlaka devam etmesi gerektiğini vurgulayan Baynal, 1999 Gölcük depreminde Bakanlar Kurulu'nun çıkarmış olduğu bir kanun olduğunu ve bu kapsamda mal varlığının yüzde 10'nu kaybedenlerden vergi alınmadığını hatırlatarak, " Bu saatten sonra belki Van için böyle bir tespit yapmak zordur. Onun için bu vergilerin affedilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Şu anki hükümet 1999'daki hükümetten çok daha güçlü bir durumdadır. Bu rağmen ben bunu yapamam diyorsa en azından burada uzun süreli taksitlendirmeye gidilmesi ve esnafın bu noktada bilgilendirilmesi gerekir. Çünkü şu an da ciddi bir muallâklık ortadadır. Esnaf bu paraları ödeyecek mi ödemeyecek mi, af edilir mi edilmez mi, ya da bir yapılandırmaya gidilecek mi? biz bunun belirlenmesini istiyoruz." şeklinde konuştu.


Maliye Bakanlığı'ndan bu noktada beklentilerinin, bu meblağların affedilmesi olduğunu vurgulayan Baynal, "Nasıl ki Gölcük'te bu affedildi ise Van'da da benzer bir çalışma yapılmalıdır." diye konuştu.


"Bu esnafı ciddi bir darboğaza sokar"
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Cafer Yıldız da işin içinde olduklarından dolayı esnafın sıkıntılarının kendilerine de yansıdığını, ortadaki manzaraya bakıldığında bu vergilerin hiçbir şekilde alınmaması yani telkin edilmesi gerektiğini belirterek, "Alındığı takdirde bunların deprem sürecindeki verilen kredilere de denk gelmesi söz konusudur. Bu da esnafı ciddi bir darboğaza sokar. Eğer mutlaka alınacaksa bunun esnafa ilan edilmesi ve uzun vadeli taksitlere ayrılması gerekir." dedi.


"Bu vergiler 3 bin ile 4 yüz bin arasında değişiyor"
Mücbir sebep hali şuanda hali hazırda devam ettiğini ifade eden Yıldız, bunun kaldırılması durumunda belli bir süre verilmesi gerektiğini ifade ederek, "En az üç aylık bir süre verilmesi gerekir ki bu işlemler yapılsın. En ufak bir işletmenin bile şu an da 2 bin ile 3 bin civarında bir borcu söz konusudur. Büyük işletmelerin 3 yüz bin ile 4 yüz bin civarında olan meblağlar vardır. Depremden bu güne tahsil edilmeyen borçların yanında normalde alınan vergiler de vardır. İkisi bir anda ödeneceği için bu da ayrı bir sıkıntıya neden olacaktır." tespitinde bulundu.


"Bu vergiler istenirse Van'da ekonomik kriz ortaya çıkar"
Kendisinin bu noktada bir borcunun olmadığını ifade eden esnaf İdris Karagülle, mücbir sebeplerden dolayı alınmayan vergilerin affedilmesi gerektiğini ifade ederek, "Çünkü esnaf ödeme sıkıntısı yaşıyor. Ödemelerini yapamıyor. Bu vergiler de istenirse ciddi bir ekonomik kriz ortaya çıkar. Esnaf bu durumda çok ciddi bir sıkıntı yaşar. Hatta kepenk kapatmak zorunda kalır dolayısıyla bunun mutlak suretle affedilmesini istiyoruz." dedi.


"Vergiler taksitlendirme ya da af edilmezse ertelemenin hiçbir anlamı olmaz"
Çelik kapı işi yaptığını, kendi işletmelerinin de vergilerinin belli bir süreliğine ertelendiği ve bunun tam bir belirsizlik şeklinde devam ettiğini belirten Mazlum Timur ise "Ancak buradaki belirsizlikten dolayı bizler bu vergilerimizi ödemeye çalışıyoruz. Ertelemeler eğer taksitlendirilmez ya da affedilmezse bunu hiç bir faydası da olmaz. Çünkü her ay azar azar ödenen bu vergiler şuan birikmiş ve büyük meblağlar haline gelmiştir. Dolayısıyla bunun mutlaka bu belirsizlikten çıkarılması gerekir. Ya erteleme devam etmeli ya taksitlendirilmeli ve ya bunlar affedilmelidir. Yoksa esnaf çok ciddi anlamda sıkıntıya girer. Deprem sürecinde yaşananlardan sonra bunun affedileceğinden de pek umutlu değiliz." diye konuştu. (Murat Dalgın - İLKHA)