• DOLAR 32.393
  • EURO 35.087
  • ALTIN 2326.28
  • ...
Anayasa Mahkemesi`nden ``Manevi Zarar`` Tazminatı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Anayasa Mahkemesi, 9 Kasım 2011`de Van depreminde Bayram Otel`de hayatını kaybeden Selman Kerimoğlu`nun eşi ve çocuklarının yaptığı bireysel başvuruyu kabul edilebilir buldu. Mahkeme, Kerimoğlu`nun eşi ve çocuklarına, "anayasal hakkın ihlalinden kaynaklanan manevi zarar" nedeniyle 20 bin lira manevi tazminat ödenmesine karar verdi.
 
Van`da 9 Kasım 2011`de meydana gelen 5.6 büyüklüğündeki ikinci depremde yıkılan ve 24 kişinin ölümüne neden olan Bayram Oteli enkazında hayatını kaybeden Selman Kerimoğlu`nun yakınları, hukuk yollarına başvurmalarına rağmen sonuç
alamadıklarını belirterek, yaşam hakkının ve hak arama hürriyetinin ihlal edildiği gerekçesiyle Anayasa Mahkemesine bireysel başvuruda bulundu.
 
Kararda, yürütülen soruşturmanın etkililiği değerlendirilirken, başvurucuların, "soruşturmanın açıklığını temin ve meşru menfaatlerini koruyabilecekleri şekilde" soruşturmaya dahil olmalarının sağlanmasının önemine işaret edildi.
Van Valisi ve AFAD yetkilileri hakkında soruşturma açılması talebini işleme koymayan Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı kararına yapılan itirazın da Danıştay 1. Dairesince "Başsavcılık kararlarına karşı itiraz yolu öngörülmediğinden incelenmeksizin reddedildiği" hatırlatılan kararda, şunlar kaydedildi:
 
"Başvurucuların Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının işleme koymama kararına itiraz edebilecekleri bir makam bulunmamaktadır. Bu durumda bu kişiler hakkında yürütülen soruşturmanın ve sonuçlarının açık olmaması nedeniyle soruşturmanın etkili olduğundan söz edilemeyecektir. Nitekim AİHM, Dink/Türkiye davasında, başvuranın yakın akrabalarının yalnızca dosya üzerinden inceleme yapan itira mercilerine itirazda bulunabilmiş olmalarının, mağdurların meşru menfaatlerinin korunması hususunda söz konusu soruşturmalardaki eksiklikleri gidermeyeceğine hükmetmiştir. Açıklanan nedenlerle etkili ve caydırıcı bir ceza soruşturması yürütülmediği anlaşıldığından Anayasanın 17. maddesinde düzenlenen yaşam hakkının usuli boyutunun ihlal edildiğinin kabulü gerekir."
 
Kararın idari yargıdaki davalara etkisi yok
 
Başvuruda ölenin eşi için 30 bin, üç çocuğunun her birisi için 25 bin ve iki kardeşin her biri için 15 bin lira olmak üzere toplam 135 bin lira manevi tazminat talebinde bulunulduğu ifade edilen kararda, "Yaşam hakkının usuli boyutunun ihlali nedeniyle başvruculardan ölen Selman Kerimoğlu`nun eşi ve 3 çocuğuna birlikte takdiren toplam 20 bin lira manevi tazminat ödenmesine karar verilmiştir. Bu tazminat, anayasal hakkın ihlalinden kaynaklanan manevi zarara ilişkin olup idari yargıda devam eden maddi, manevi tazminat davalarına etkisi yoktur" denildi.  

Bu haberler de ilginizi çekebilir