• DOLAR 32.37
  • EURO 34.974
  • ALTIN 2325.24
  • ...
Değişim Siyasi Dengeleri  Değiştirecek
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Swissotel Grand Efes Kongre Merkezi`nde başlayan 5. İzmir İktisat Kongresi`nin açılışında konuşan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türkiye`nin 2023 hedeflerine ulaşma yolunda yürüdüğü bu dönemde bu kongrenin hem küresel ekonomi hem de Türkiye ekonomisinin pek çok konusunun tartışılacağı bir platform olacağını söyledi.
 
Babacan, "Türkiye olarak ekonomi politikalarının merkezine hep güven kavramını yerleştirdik. Bunun da son derece olumlu sonuçlarını geçtiğimiz 11 yıl boyunca gördük. Güven kendiliğinden oluşmadı; sözler verdik tuttuk, tutamayacağımız sözleri asla vermedik. Programlar açıkladık, uyguladık. Hedefler koyduk, o hedeflere doğru samimi bir şekilde çaba gösterdik. Ülkemizin siyasi ve ekonomik istikrarını hep temel öncelik olarak aldık" dedi.
 
Değişim siyasi dengeleri de değiştirecek
 
"Dünyada ekonomik güç dengelerinin hızla değiştiği bir dönemdeyiz" diyen Babacan, "Unutulmamalı ki ekonomik güç dengelerindeki değişim er ya da geç siyasi güç dengelerinde de görülecektir. İşte bu dönemde ülkelerin siyasi, ekonomik reform ve dış politika tercihleri önümüzdeki 10, 20, 30 yılın belirleyicisi olacak." şeklinde konuştu.
 
Gelişmiş ekonomi hukukun üstünlüğüyle olur
 
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, "Gerçek anlamda bir hukuk devleti olmadığımız sürece, hukukun üstünlüğü ilkesi ülkemizde tam anlamıyla uygulanmadığı sürece gelişmiş bir ekonomi olmamız da mümkün olmayacak" dedi.
 
Dünya Bankası Başkanı Jim Yong Kim
 
Kongrede konuşan Dünya Bankası Başkanı Jim Yong Kim, "Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu ve babası Mustafa Kemal Atatürk her zaman `Türkiye`yi daha refah içerisine, daha bağımsız ve güçlü yapabilmenin en önemli yollarından biri ekonomik kalkınmayı bel kemiğimiz olarak tesis etmektir` demiştir. Türkiye, sayın Başbakan Erdoğan`ın da 2023 için ortaya koymuş olduğu son derece önemli hedeflerle bu yolda yürüdüğünü göstermektedir, makroekonomik yönetimde ve yapısal reformlarda son derece kayda değer gelişme kaydetmiştir" dedi.
 
Ülkelerin Türkiye`den öğreneceği çok şey var
 
Jim Yong Kim, "Türkiye 2003 yılında başlattığı sağlıkta dönüşüm programı çerçevesinde sağlık sistemini reforme etmiştir. 1990 yılından bu yana Türkiye, bebek ölümlerini üçte iki azaltmıştır. Anne ölümlerini yüzde 80 oranında azaltmıştır ve ortalama yaşam beklentisini 10 yıl yükseltmiştir. Ülkelerin, Türkiye`nin uyguladığı politikalardan öğreneceği çok şey vardır" şeklinde konuştu.
"Bugün sayın Babacan ile İstanbul`a gideceğiz ve Küresel İslami Finans Geliştirme Merkezi`ni beraberce açacağız" diyen Jim Yong Kim, "Görüyoruz ki, İslam finansmanı şu anda aşağı yukarı bir buçuk trilyon dolarlık bir küresel varlığı temsil ediyor. İnanıyoruz ki İslami finans dünya üzerindeki finansman açığını, altyapı, risk sermayesi, KOBİler için kullanılabilir kılacaktır. Bu da dünya üzerinde daha fazla işin yaratılması ve refahın artması için kullanılabilecektir" değerlendirmesinde bulundu.
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir