• DOLAR 32.501
  • EURO 34.786
  • ALTIN 2423.757
  • ...
Marmaray açıldı, 15 gün ücretsiz
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
İSTANBUL - Denizin altında döşenen raylarla Asya ile Avrupa`yı birleştiren Marmaray, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Erdoğan, Japonya Başbakanı Shinzo Abe, Romanya Başbakanı Viktor Ponta ve Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud`un katıldığı törenle açıldı.
 
Törende İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım birer konuşma yaptı.
 
Açılışta konuşan Başbakan Erdoğan, Marmaray`ın İstanbul`a, Türkiye`ye ve tüm insanlığa hayırlı olmasını diledi.
 
Marmaray`ın sadece 2 kıtayı birleştirmekle kalmadığını, 150 yıllık hayali bugüne kavuşturduğunu ifade eden Başbakan Erdoğan, Marmaray`ın sadece İstanbul projesi değil aynı zamanda insanlık projesi olduğunu söyledi.
 
2 yıl sonra buranın 300 metre yakınından boğazın altından tekerlekli araçların geçeği tüneli de açacaklarını açıklayan Başbakan Erdoğan, "2015 yılında aynı zamanda 3. köprüyü de hizmete açağız. Bugün ikinci tünel için denizin altında çalışmalar sürüyor…
 
Marmaray`a kısa zamanda bir kardeş kazandıracağız. Hızlı treni yılbaşına varmadan İstanbul`a ulaştıracağız. İzmir`den Sivas`a birçok ile hızlı trenle tanıştıracağız." dedi.
 
Sinop`taki nükleer santrali Japonya, Fransa ve Türkiye yapacak
Başbakan Erdoğan ayrıca, Sinop`taki nükleer santrali Japonya, Fransa ve Türkiye`nin birlikte inşa edeceğini açıkladı.
 
Marmaray 15 ücretsiz
Açılış kurdalesini kesmek üzere sahneye çıkan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül Başbakan Recep Tayyip Erdoğan`la indirim konusunda pazarlık yaptı. Bunun üzerine Başbakan Erdoğan, "Marmaray`ı 15 gün ücretsiz yapalım" dedi.
 
Marmaray projesi
1400 metresi denizin altında olan Marmaray, 13,6 kilometrelik mesafeyle Ayrılıkçeşme`yi Kazlıçeşme`ye bağlayarak Asya ile Avrupa kıtasını sualtı tüpleriyle birbirine bağlıyor. Bugün açılan bölümünde 3`ü yer altında olmak üzere toplam 5 istasyon bulunuyor.
 
9,3 milyon lira maliyeti olan projede saatte 75 bin, günde bir milyon yolcunun taşınması planlanıyor. 2 yaka arası 19 dakikada geçilecek. Proje ayrıca, 60 metre derinliği ile "dünyanın en derin batırma tüneli" olma özelliğini de taşıyor.
 
Günde 300 bin yolcu taşıyacak Marmaray için İstanbul Büyükşehir Belediyesi toplu taşımada yeni bir düzenleme yaptı. 181 otobüs hattı Marmaray`a entegre edilirken, İETT`ye bağlı bin 419 otobüs de günde 8 bin 722 sefer yaparak Marmaray`ın aktif işlemesine olanak sağlayacak.
 
 
 
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir