• DOLAR 32.318
  • EURO 35.129
  • ALTIN 2298.602
  • ...
Cahili düğünler maneviyata zarar veriyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
ŞANLIURFA - Viranşehir`de kanaat önderleri cahili düğünlerin topluma verdiği zarara dikkat çektiler. Evliliğin başlangıcında yapılan cahili düğünlerin maneviyata zarar verdiğini ifade eden kanaat önderleri cahili müzikler eşliğinde genç kız ve genç ereklerin iç içe oynayıp eğlendiği düğünlerin bölge halkının inancına ve örfüne ters olduğunu söylediler.

Evliliğin Peygamber Efendimizin sünnetinden biri ve Peygamber efendimiz tarafından önemle tavsiye edilen bir sünnet olduğunu belirten Viranşehir İlçe Müftüsü Abdurakıp Aslan, "Evliliklerde nikâh merasimi de sünnete uygun olmalıdır.
 
Ne yazık ki sünnete uygun olmayan düğünler icra edilmektedir. Sünnete uygun düzenlenmeyen düğünlerle bereket ve hayır yok edilmektedir.
 
Düğünlerde elbette düzenlenebilir. Fakat bu eğlence sünnete uygun olmalıdır. Fakat düğünlerimizde gördüklerimiz içler acısı bir haldedir. Evlilik yapacak ailelerden bu konuda hassas davranmalarını bekliyoruz." dedi. 
 
Günah özerine bina edilen bir evliliğin hayır ve bereketinin kaçtığını ifade eden Hür Dava Partisi Viranşehir İlçe Başkanı Yakup Esmer de "Başlangıcı günah ile başlayan bir evliliğinde sonu ya boşanma ile neticelerin veya aile içi geçimsizliğe kapı açar.
 
Allah`ın haram kıldığı icraatlardan huzur ummak anlamsızdır. Halkımızdan beklentimiz cahili düğünlerden uzak durmaları ve Peygamber efendimizin sünnetine uygun düğünler yapmalarıdır."ifadelerini kullandı.

Viranşehir Cami-Der Başkan Yardımcısı Abdullah Çelik ise konu ile ilgili olarak " Cahili düğünler maneviyatımıza zarar verdiği gibi toplumsal olaylara da sebebiyet vermektedir. Bölgemize yaygın olan kan davaların büyük bir kısmı kız kaçırmaları ve namus meselesinden dolayıdır. Atalarımız Yılarca dansı Avrupa`da yasaklarken ne yazık ki gün aynı günahı toplum olarak işliyoruz.
 
İslam`a alerjisi olanlar ve PKK yakın çevreler kadınlı erkekli düğün ve etkinlikleri teşvik ederek dini inanca zarar vermektedir. Cahili düğünlerden kaynaklanan olumsuzluklar, Namuslu ve dindar halkımıza yapılan en büyük zulümdür. Özlem ajans, Peygamber sevdalıları ve çevresinin tertiplediği İslami düğünler çok güzel alternatiftir."şeklinde konuştu.

Viranşehir`in Karacadağ Caddesi esnaflarından Mahmut Diril " Bölge insanı ve esnaf olarak gözlemlerime göre düzenlenen cahili düğünler topluma zarar veriyor. Şuanda toplum büyük bir sıkıntı içindedir. Birçok kız kaçırma ve tecavüz vakaları yaşanıyor. İslam`da eğlence düzenlenebilir. Fakat bu eğlence İslam`a uygun yapılmalıdır. Toplumda yaşanan birçok sıkıntının sebebi bu cahili düğünlerdir. Sivil Toplum kuruluşları, kanaat önderleri ve yetkili-etkili şahsiyetlerin bu cahili düğünlere engel olması ve alternatifler oluşturması lazım. Özelikle bölgemizde düzenlenen sesli İslami düğünler güzel bir alternatiftir." dedi.
 
(Sabri Acet-İLKHA)
 
 
 
 
 
 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir