• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Performans ve Proje Görevi / Ödevi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Ülke olarak genç bir nüfusa sahibiyiz okula devam eden öğrenci sayımız 15 milyon civarında. 2007 Eğitim öğretim yılından itibaren öğrenciler ödev yerine performans proje kavramlarıyla karşılaştı kavram olarak karmaşaya yol açtı. Yerleşmesi bir hayli zaman aldı ödev mi performans mı? Zaman zaman medyada konuyla ilgili olarak velilerin yakınmaları gündeme geliyor öğrencilerin performansı değil velilerin çalışmaları yarışıyor, öğrenciler performans ve proje için internet cafe’ yi kullanıyorlar, yalan söyleme, çalışmasını yapamayınca okuldan kaçma durumları yaşanıyor bu sorulara cevap olması amacıyla bir eğitimci olarak bu konuyu ele aldım.

 

Yabancı dilden gelen performans sözcüğü güç enerji gösteri manasına gelmekte. Eğitim ve öğretimdeki açılımı her öğrencinin gördüğü ders ile ilgili her dönem 1 veya 2 çalışma yapması zorunlu olan çalışmadır. 1. Dönem Öğrencinin yazılı sınavı, performans çalışması ders içi etkinliği toplamı öğrencinin karne notunu belirliyor. Şube öğretmenler kurulu kararıyla O yıl hangi derslerden proje verileceği kararı alındıktan sonra Sınıfta eşit dağılım yapılarak her öğrenci en az bir proje hazırlamak zorundadır bunu değerlendirme kritiğine uygun bir şekilde ilgili öğretmen tarafından hazırlanıp sınıf panosuna iliştirilir. Öğrenci o kriterler ışığında projesini tamamlayıp zamanında ilgili öğretmene teslim etmesiyle yazılı notları performans notu ders içi etkinlik proje notu 2. Dönemim karne notunu oluşturuyor. Amaç öğrencinin sonraki eğitim öğretim hayatında bir çalışma yaparken yol ve yöntem öğrenmesi, konu hakkında araştırma yaparken detayları öğrenmesidir. İnternetten çıktı alıp süsleme ile kapak hazırlayıp benim çalışma diye övünüp daha sonra sorulunca konuyu bile hatırlamayan onlarca öğrenci mevcut durumda.

 

Veliler duyarlı ve uyanık olmalı hiçbir öğretmen internetten ödev indirip yapan öğrenciye tam not vermez paralı kırtasiyeden çıkarılmış ödev ödev değildir kağıt ve para israfıdır. Öğrencinin performans ve proje konusunu bilmeli yardımcı olması için kütüphane veya ansiklopediden yararlanarak hazırlamasına yardımcı olmalı. Eğer internetten yararlanması gerekiyorsa yararlanıp bilgileri düzenleyip Word’te tasarlayıp öğrencinin ekrandan bakıp yazmasına fırsat vermeli.
Konuyu bir eğitimci gözüyle yazdım umarım faydalı olmuştur.

 


Ali Yıldırım / Diyarbakır (Yenişehir) – Yaş: 34   Eğitimci
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir