• DOLAR 32.559
  • EURO 34.887
  • ALTIN 2429.829
  • ...
80`lik Dedenin Çalışma Azmi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Yozgat`ta Hacı Osman Ergül ismindeki 80 yaşındaki dedenin atık kağıt ve ilçelerin bozkırlarından toplayarak getirdiği üzerlikleri satarak evinin geçimini sağlaması, iş yok diyen gençlere örnek oluyor. Ergül, Lise Caddesi üzerine kurduğu tezgahında yazın yeşil nohut ve üzerlik, kışın ise alıç, kuşburnu, dağ eriği satarak evinin geçimini sağlıyor.

Yaz, kış boş durmadığını belirten Hacı Osman Ergül, "Allaha şükür sağlığım yerinde. Ben bu yaşıma kadar hep bu tür işler yaparak 5 kız, 2 oğlan everdim. Çalışmak ayıp değil, esas iş yok deyip de çalışmamak ayıp. İnsanlarımız alışmış, rahat iş beklentisi içine girmiş, belki benim yaptığım bu işi para verseniz yaptıramazsınız, fakat ben bu işlerle uğraşarak bu yaşıma kadar geldim. Aslında ben sokaklardan topladığım atık kağıtları satarak evimin geçimini sağlıyorum. Fakat bu dönemde kağıt toplama işine biraz ara verdim. Çünkü bozkırlarda kendiliğinden yetişen üzerlik bu aylarda yetişip olgunlaşıyor. Ben de Yerköy`ün kırlarından topladığım bu üzerlikleri dolmuşun bagajında buraya getirerek açtığım tezgahta satıyorum." dedi.

Ramazan dolayısıyla üzerlik satışlarının biraz düştüğünü ifade eden Ergül, "Üzerliğe vatandaşlarımız yoğun ilgi gösteriyor. Fakat Ramazan ayı içinde olmamız nedeniyle bu yoğunluk biraz azaldı. Üzerlik otu, halk arasında nazara karşı koruduğuna inanıldığı için hemen hemen her evde bulundurulmaktadır. Ben kendimi bildim bileli üzerlik otu nazara karşı yakılarak, tütsüsü nazar değen kişinin üzerine üflenir. Ayrıca, üzerlik otunun romatizmaya iyi geldiği de biliniyor. Bir defasında böyle bir rahatsızlığı olan bir kişi benden bu otu aldı, doğrayıp suda haşladıktan sonra o romatizma ağrısı olan yere bezle birlikte sardı. Daha sonra ağrısının kalmadığını söyleyerek teşekkür etti. Yani Rabbimin hikmeti demek ki sadece nazara değil, ağrılara da iyi geldiği kanıtlandı." diye konuştu.

Üzerlik otunun, düğünlerde gelin ve damadın önünde yakıldığına da değine Ergün, şöyle dedi: "Kuru otu, yeni yapılan evlerin balkonuna asılır. Nazar değdiğine inanılan çocuklara tütsülenir. Üzerlik otundan ev içerisinde bir tutam yakıldığında insanı sakinleştirdiği bilinmektedir. Ayrıca, ev içerisinde yakıldığında oluşan kötü kokular gider. Üzerlik otunu bilen birçok kişi ilgi gösterirken, bilmeyenler `Bu ne işe yarıyor?` diye bize sorarak merakını gideriyor. İl dışında yaşayıp da tatilini geçirmek için Yozgat`a gelen bir çok vatandaş bunu alıyor. Yozgat merkezde yaşayıp da temin edemeyenler de yine üzerlik otunu alıyor. Biz de bu şekilde geçimimizi sağlamaya çalışıyoruz. Yaz aylarında üzerlik, kış aylarında ise doğadan topladığım alıç ve kuşburnu satıyorum. Allah ömür verdiği ve sağlığım yerinde olduğu sürece çalışmaya devam edeceğim."
 

Dünya Bülteni

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir