• DOLAR 32.665
  • EURO 35.564
  • ALTIN 2511.529
  • ...
Hizmet-İş Diyarbakır Şube Başkanı Kahraman: İnsanlar ekmekleriyle terbiye edilmemeli
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

31 Mart yerel seçimler sonrasında başta Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi olmak üzere birçok belediyenin yaptığı ilk icraatlerden biri işçi çıkarmak oldu.

Geçtiğimiz haftaya kadar Bağlar Belediyesinde 160'ın üzerinde, Kayapınar'da 12, Sur'da 14, Ergani'de 24, Büyükşehir Belediyesinde 10 işçi çıkaran DEM'li belediyeler, dün sabah itibariyle 59 işçinin daha işine son verdi.

"Diğer nedenler" olarak kategorize edilen 22 nolu kodla işten çıkarılan işçiler, belirtilen koddan dolayı işsizlik maaşına başvuramadıkları gibi işsizlik maaşı da alamayacak.

Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Hak-İş'e bağlı Hizmet-İş Diyarbakır Şube Başkanı Ercan Kahraman, bu tür işten atılma durumlarının dün olduğu gibi yarın da devam edebileceğini belirterek bunun yasal düzenlemelerle önüne geçilmesi gerektiğini söyledi.

"Gerekirse Büyükşehir Belediyesi önünde çadır kuracağız"

31 Mart seçimlerinden sonra işten atılmaların başladığını söyleyen Kahraman, "Şu anda merkez Bağlar Belediyesinde 160'ın üzerinde, Kayapınar'da 12, Sur'da 14, Ergani'de 24, Büyükşehir Belediyesinde dün 59 ve öncesinde de 10 kişi işten atılmıştı. Son atılan 59 işçiler 2016'dan beri çalışanlardır. Son 6 ayda işe alınanlar işten çıkarılmış denilse de işten çıkarılanlar arasında 9 aylık, bir yıllık işçiler vardı. Fakat bu kez özellikle 2016'da işe alınanlar baz alınmış. Endişemiz bunun devamının geleceğidir. İnşallah devamı gelmez ve yetkililer bu konuda biraz daha duyarlı olur. İnsanlar ekmeği ile terbiye ediliyor. Önümüzde Kurban Bayramı var ve bu insanların bayrama işsiz olarak girmeleri acı olacak." dedi.

İşten atılanların yüzde 70'i Hak-İş Hizmet-İş Sendikası üyesi olduğunu sözlerine ekleyen Kahraman, "Bizler sendika farkı gözetmeksizin işçilerin hepsine sahip çıkıyoruz. Tüm işçiler için bugün itibariyle hukuki süreci başlatacağız ve önümüzdeki hafta içerisinde de Büyükşehir Belediyesi önünde işçilerle birlikte basın açıklaması yapacağız. Genel merkezimizle istişare edip gerekirse Büyükşehir Belediyesi önünde çadır kuracağız." ifadelerine yer verdi.

"Bu uygulama bugün olduğu gibi yarın yine olacaktır, buna çözüm getirilmeli"

İşten atılan işçilerin çıkarılma gerekçelerine de değinen Kahraman, şunları kaydetti:

"İşten atılanlara hiçbir sebep gösterilmeksizin, herhangi bir evrak imzalatılmaksızın 22 nolu iş kodu denilmiş. Bu kodla işçiler işsizlik maaşına başvuramadığı gibi işsizlik maaşı da alamayacak. Dolayısıyla verilen kodla tüm yollar kapatılmış."

Kahraman, "Bizler siyasi parti değiliz; insanların ekmeğini temsil eden, emeğine sahip çıkan STK'larız. Bir yandan emekten bahsediyor, öteki taraftan insanları ekmekleriyle terbiye ediyorlar. Dini-meşrebi ne olursa olsun insanlar ekmeğiyle terbiye edilmemeli. İşe iadelerini talep ediyoruz." diye belirtti.

Bu tür mağduriyetlerin yaşanmaması adına bir yasal düzenleme yapılması çağrısında bulunan Kahraman, "Sadece Diyarbakır değil; sendikamıza bağlı Türkiye'nin birçok belediyesinde 5 bine yakın işçi işinden oldu. Nihayetinde belediyeler siyasi yerlerdir ve bunun önleminin alınması lazım. Bu uygulama bugün olduğu gibi yarın yine olacaktır. Bunların tekrar yaşanmaması için hükümetin buna acil bir çözüm getirmesini talep ediyoruz." şeklinde konuştu. (İLKHA)





Bu haberler de ilginizi çekebilir