• DOLAR 32.319
  • EURO 35.11
  • ALTIN 2299.719
  • ...
Elektronik burun kullanım paneli yapıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR - Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Sağlık Araştırmaları Derneği tarafından Elektronik Burun ve Medikal Kullanım Alanları paneli düzenlendi.

Dicle Üniversitesi Hastaneleri konferans salonunda gerçekleşen panele öğrenciler ve akademisyenler katılırken göğüs hastalıklarının nedenleri konuşuldu.
Moderatörlüğünü Fen Fakültesi Fizik Bölümünden Prof. Dr. Tahsin Kılıçoğlu'nun yaptığı panelde ilk olarak Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Abdurrahman Şenyiğit, 'Bölgemizde devam eden tehlike asbest ve mezotelyoma' konulu bir sunum yaptı.

Asbestin ısıya, aşınmaya ve kimyasal maddelere dayanıklı kanserojen bir mineral olduğunu ifade eden Şenyiğit, asbestin beyaz, kahverengi ve mavi olmak üzere üç türünün mevcut olduğunu belirtti.

Asbestin neden olduğu hastalıkların bazılarının, akciğer zarları arasında sıvı toplanmasına, kireçlenmesine, akciğer zarı kalınlaşmasına ve akciğer dokusunda bağ dokusu oluşumuna neden olduğunu söyleyen Şenyiğit, asbestin yol açtığı en önemli hastalığın mezotelyoma (akciğer zarı ve karın zarı kanseri) olduğunu ifade etti.
Elektronik Burunun, yapısında kimyasal sensör dizisi bulunduran ve insan burnunun algılayamadığı seviyelerdeki kokuları da alabildiğini söyleyen Gebze İleri teknoloji Enstitüsü Fen Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Zafer Ziya Öztürk, hastaların son aşamalarda doktora gittiğini söyledi. (M. Sait Adiyaman - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir