• DOLAR 32.571
  • EURO 34.913
  • ALTIN 2424.157
  • ...
"Fırat'ın doğusundaki failler de yargılansın"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BİTLİS - Bitlis Barosu, Doğu ve Güneydoğuda yapılan faili meçhullerin, faillerinin yakalanıp adalet karşısına çıkarılarak cezalandırması için bir proje başlattı. Bitlis Baro Başkanı Enis Gül, Adliye Sarayı önünde yaptığı açıklamada, proje hakkında bilgi verdi.

 

Gül, Fırat'ın doğusunda işlenen failli meçhullerin, gözaltıların, kaçırılarak işkencelerde hayatlarını kaybedenlerin faillerinin bulunması ve yargı önüne çıkarılarak cezalandırılması için böyle bir proje başlattıklarını söyledi.

 

Gül, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Bu proje kapsamında Diyarbakır, Batman, Şırnak, Van ve Bitlis olmak üzere 5 pilot il seçildi. Şuanda 16 adet dosya açılmış bu hususta barolarda suç duyurusunda bulunmuştur. Bitlis Barosu da bu kapsamda bir dosya alarak suç duyurusunda bulunmuştur.

 

Bitlis Barosunun üstlendiği olay 1994 yılında Emrullah Eybek 8 yaşında, ismet Arman 11 yaşındayken Yaygın (Samo) köyü civarında kolluk kuvvetlerinin operasyonu sonucunda sabah saat 09.00 sıralarında köy halkını köy meydanında topladıktan sonra havan ve lav silahlarıyla ateş edilmesi sonucu öldürülmüştür.

 

Ancak o dönem tutanaklara 8 ve 11 yaşındaki çocukların PKK'ye yardım amaçlı mayın döşerken mayının patlaması sonucu hayatını kaybettikleri şeklinde geçilmiştir. Olay yerinde güvenlik gerekçesiyle keşif yapılmayıp apar topar buraya getirilerek rapor tutulup, dosya özel yetkili mahkemeye gönderilmiştir.

 

Ancak olayın gerçeğinin böyle olmadığını olay yerinde tüm köy halkının şahit olması ve olayın bölgede bilinmesiyle dosyayı ele aldık. Bunların faillerinin bulunması için, faillerin yargı önüne çıkarılması, olayın soruşturulması ve faillerin cezalandırılmasını talep ediyoruz."

 

O dönemde Bitlis ilinde görevli olan komutanlara dikkat çeken Gül, "O dönem içerisinde Arif Doğan ve Cumhur Yüzbaşı Mutki ilçesinde görevli, Tugay Komutanı Korkmaz Talman Tatvan ilçesinde görevliydi. Bütün Bitlis'teki faili meçhullerin, gözaltında kayıpların ve işkence katledilenlerin dönemi bu komutanların dönemiyle aynıdır." diye konuştu.

 

Halka çağrıda bulunan Gül, "Faili meçhullerle, gözaltılarla en ufak bir bilgisi şahitliği olan varsa gelsin baromuza başvuruda bulunsun. Burada bulunan yetkili arkadaşlarımız kendilerine yardımcı olacaklardır." şeklinde konuştu. (Şükrü Tontaş - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir