• DOLAR 32.663
  • EURO 34.815
  • ALTIN 2508.569
  • ...
`Suriye`deki katliamlar insanlık suçudur!`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Kurtulmuş, yaptığı yazılı açıklamada, Suriye`deki katliamları ``insanlık suçu`` olarak nitelendirdi.



Bu ülkede çok sayıda kişinin ölümü ile sonuçlanan olayları üzüntüyle takip ettiklerini, Ortadoğu`nun huzura kavuşmasını beklerken komşu ülke Suriye`deki iç çatışmaların artmasının bölgeyle ilgili endişelerini artırdığını belirten Kurtulmuş, Suriye`nin acilen sakinleşmesi için ``yol haritası olabilecek önerileri`` olduğunu ifade etti.

Bu çerçevede ABD, İngiltere, NATO veya İsrail`in Suriye`ye müdahalesine izin verilmemesi gerektiğine dikkati çeken Kurtulmuş, şunları kaydetti:

``Gelinen noktada, Suriye`ye uluslararası müdahaleyi önleyebilecek en önemli aktör Türkiye`dir. Bu sebeple, Türkiye, Suriye`ye dış müdahaleyi engelleyecek şekilde daha aktif bir politika izlemeli, açıklamalarla yetinmeyerek sürece dahil olmalıdır. Gerekirse taraflar arasında arabuluculuk rolü üstlenmelidir. Türkiye, askeri müdahaleye gerek kalmayacak bir çözüm için İslam İşbirliği Teşkilatı, Arap Birliği ve BM nezdinde acilen sonuç alıcı girişimlerde bulunmalıdır.``

Türkiye`nin, bölgedeki çalışmalarında ve Suriye ile kurulacak ilişkilerde, ABD veya başka bir koalisyon adına değil, doğrudan Suriye halkının menfaatlerini önceleyerek sürece dahil olduğunu açıkça deklare etmesi ve diplomatik süreçlerde buna uygun davranması gerektiğini ifade eden Kurtulmuş, şöyle devam etti:

``Beşşar Esad yönetimi kendi halkına dönük şiddet uygulamaktan ve katliam yapmaktan vazgeçmelidir. Suriye`de tanık olduğumuz katliamlar insanlık suçudur. Suriye, demokratik, insan haklarına saygılı ve özgür bir ülke olmayı kendi dinamikleriyle başarmalıdır.``

AA

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir