• DOLAR 32.602
  • EURO 34.846
  • ALTIN 2498.144
  • ...
İmkander`den Muhacirlere Kurban Organizasyonu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

 Savaş ve işgallerin olduğu bölgelerden Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan gibi daha güvenli ülkelere sığınan savaş muhacirleri bu yıl da kurban organizasyonlarıyla bir parça olsun mutlu oldular.

Muhacirlerin hukuki ve insani temel ihtiyaçlarını karşılamaya çalışan İnsan Hakları ve Yardım Örgütü İmkander, bu sene de geçtiğimiz yıl olduğu gibi yurt içi ve yurt dışında kurban organizasyonları düzenledi.

Suriye, Türkiye ve Kafkasya`nın en sıcak bölgesi Çeçenistan`ın sınırındaki Gürcistan`ın Pankisi Vadisi`ndeki savaş muhacirlerine kurban etleri ulaştırıldı.

Mülteci Vadisi: Pankisi

Pankisi Vadisi`nde Çeçenistan`dan bölgeye sığınmış yaklaşık 10 bin kişi bulunuyor. Çoğunluğunu Çeçenlerin oluşturduğu Kafkasyalı sığınmacılar vadide bir mülteci kasabası kurmuş durumdalar.Pankisi, Gürcistan`ın kuzeydoğusunda Borbalo dağından Alazani nehri boyunca uzanan, 34 kilometrelik bir vadi.

Gürcistan`ın kamu gücü olarak elinin çok fazla uzanamadığı Pankisi`de, Çeçen ve İnguşlar`la akraba olan yani Vaynagh grubunda yer alan Kistler yaşıyor. Kistler kendi aralarında anadillerini kullanıyorlar. Vadideki okullarda ise eğitim dili Gürcüce.

Suriye`de Bombalar Altında Kurban

Suriye`de bu bayram da bombalar altında geçti. Esed rejimi ve destekçilerine karşı direnen Suriye halkına yardımları ulaştırmak üzere yola çıkan İMKANDER ekibi İdlib ve Halep gibi çatışmaların yoğun olarak devam ettiği şehirlerde kurban organizasyonunu tamamladı.

Önce İdlib ve çevresinde kurban kesimini gerçekleştiren ekibe İmkander Başkanı Murat Özer de katıldı.

Bayramın birinci günü, çocuklar sokağa çıkarak bayram neşesini buruk da olsa tattılar. Ekip, burada kurban etlerinin dağıtımını yaptıktan sonra Halep`e doğru yola çıktı.

Halep`te bir kısmı siyasi olan ve içlerinde kadınların da olduğu 4200 tutuklunun bulunduğu Halep Hapisanesi`nin kurtarılması için direnişçilerin sabah saatlerinde başlattığı operasyon sebebiyle yol boyunca uçakların bombardımanı devam etti.

Şeyh Neccar Sanayi Bölgesi çevresindeki hapishane yakınlarına gelindiğinde ise ağır tank ve top atışları, uçakların bombardımanına eşlik ediyordu.

İMKANDER ekibi, gece saatlerinde bölgeye ulaştı. Tüm gece boyunca bombardıman devam etti.

Sabah saatlerinde bomba sesleri kesildiğinde halk yavaş yavaş sokağa çıkmaya başlayınca ekip de, çocuklarla bayramlaşmak üzere harekete geçti.

Çocuklara pasta ve çikolata ikram eden ekip, bölgedeki evleri de dolaşarak halka yiyecek, kurban eti ve çocuk maması dağıtımı yaptı. Suriye`de bombardıman altındayı Halep ve İdlip civarında kesilen kurbanlar bölge halkına ulaştırıldı.

Türkiye`deki muhacir sayısı artıyor

Kafkasya`nın çeşitli bölgelerinden ve Suriye`den savaş sebebiyle gelenlerin yanısıra, Özbekistan ve Çin`in işgali altındaki Doğu Türkistan gibi İslama yönelik baskıların yoğun olarak yaşandığı Orta Asya ülkelerinden gelenlerle birlikte Türkiye`de yoğun bir muhacir nüfusu oluşmaya başladı.

İmkander, Türkiye`deki çoğunluğu yetim olan muhacir çocukları bayram öncesi bayramlık giysi dağıtımı ile sevindirdiği gibi, Kurban Bayramı`nda da organizasyonunun en büyüğünü Türkiye`de yaparak mültecileri mutlu etti. Derneğin tüm ekipleri ile organize ettiği kurban programında çoğunluğu dul ve yetimlerden oluşan pek çok savaş muhacirinin yüzü gülmüş oldu

Bu haberler de ilginizi çekebilir