• DOLAR 32.512
  • EURO 34.924
  • ALTIN 2422.666
  • ...
522 bin sürücü cezasını kendi kesti
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
 İs­tan­bul Em­ni­yet Mü­dür­lü­ğü­`ne bağ­lı Tra­fik De­net­le­me Şu­be Mü­dür Yar­dım­cı­sı Ali Öz­soy­lar, tra­fik ka­za­la­rı­nın da­ha aza in­di­ril­me­si için yap­tık­la­rı ça­lış­ma­la­rı ve Elek­tro­nik De­net­le­me Sis­te­mi ile (EDS) il­gi­li bi­lin­me­yen­le­ri BU­GÜ­N`­e an­lat­tı. 2012`de ED­S`­den ke­si­len ce­za­la­rın 76 mil­yon 611 bin 316 TL ol­du­ğu­nu söy­le­yen Öz­soy­lar sü­rü­cü­le­rin EDS sa­ye­sin­de ken­di ken­di­le­ri­ni ih­bar et­tik­le­ri­ni be­lirt­ti.

DEK­LAN­ŞÖ­RE KEN­Dİ­Sİ BA­SI­YOR
Öz­soy­lar, ED­S`­de fo­toğ­raf ma­ki­ne­sin­de­ki gi­bi bir denk­lan­şör bu­lun­du­ğu­nu söy­le­di. "Fo­toğ­raf çe­ke­bil­mek için fo­toğ­raf ma­ki­ne­sin­de dek­lan­şö­re bi­ri­si­nin bas­ma­sı la­zı­m" di­yen Öz­soy­lar söz­le­ri­ni şöy­le sür­dür­dü:

"Em­ni­yet şe­rit­le­rin­de ye­rin al­tı­na gö­mül­müş al­gı­la­yı­cı sis­tem var. Bu sis­te­min üze­rin­de me­tal akı­şı ol­du­ğun­da dek­lan­şö­re ba­sı­yor ma­ki­ne. Kır­mı­zı ışık­la­rın ya­ya çiz­gi­si ol­du­ğu yer­de, as­fal­tın içi­ne gö­mü­lü, göz­le gö­rün­me­yen bir çiz­gi bu. Sü­rü­cü­ler bu­ra­da ken­di ken­di­ni çe­ke­rek ya­ka­la­mış olu­yor. Af­yon ve An­ka­ra ka­ra­yo­lu ara­sın­da pi­lot böl­ge ola­rak hız­la il­gi­li EDS sis­te­mi de kul­la­nıl­ma­ya baş­lan­dı. İleri­de mut­la­ka tüm Tür­ki­ye­`ye de ya­yı­la­cak­tır. "

En çok ölümlü kaza pazar günü
İstanbul`daki ka­za­la­rın haf­ta­lık ve gün­lük ve­ri­le­ri­ni incelediklerini söyleyen Özsoylar, "İs­tan­bu­l`­da ka­za­la­rın en çok pa­zar gü­nü mey­da­na gel­di­ği or­ta­ya çık­tı. İkinci sırada cumartesi geliyor. Saat olarak ise 16.00-18.00 ve 02.00-04.00 ara­sın­da yaşanıyor" dedi.

İstanbul`un kara noktaları
Google`ın harita uygulamasından yararlanarak İstanbul`un 3 yıllık kaza haritasını çıkardıklarını belirten Ali Özsoylar, "Bunu her ay güncelliyoruz. Çalışmadaki amaç kara noktaları tespit ederek trafik kazalarının nedenlerine çözümler getirmek.
Ölümlü ve yaralamalı kazaların en yoğun yaşandığı kara noktalar Haliç Köprüsü, eski Büyükdere Caddesi, Maltepe, Pendik D-100 Karayolu, D-100 Çobançeşme rampası ile Avcılar Köprüsü arası. Sürücüler bu noktalarda daha dikkatli olsunlar" diye konuştu.

Haftada 10 bin araç ceza alıyor
Trafik Denetleme Şube Müdür Yardımcısı Ali Özsoylar, 2012`de 6 araçtan birinin EDS`den ceza aldığını belirtti. Özsoylar sözlerini şöyle sürdürdü: "İstanbul`da her hafta, 10 bin araç kural ihlalinden dolayı EDS`den ceza alıyor. 2012`de 522 bin 624 ceza, EDS`nin tespit ettiği sürücüye kesilmiş. Kesilen cezaların toplam miktarı da 76 milyon 611 bin 316 TL."
Trafik cezalarının yüzde 17`sini elektronik sistemler kesti

Trafik Elektronik Denetleme Sistemleri (TEDES) kırmızı ışık ve hız ihlali yapan sürücülere ceza yağdırdı.

Polisten kaçan sürücüler TEDES`lere takıldı. 2012`de çeşitli kural ihlali yapan 10 milyon 732 bin 804 araç sürücüsü ve plakasına ceza yazıldı.

Cezaların yüzde 17.2`si elektronik sistemlerinden geldi. TEDES`ler geçen yıl 1 milyon 797 bin 900 araç plakasına ceza kesti. 2012`de sürücülere 1 milyar 594 milyon 821 bin TL`lik idari para cezası uygulandı. Kent Güvenlik Yönetim Sistemleri (KGYS) 81 il ve 59 ilçede hayata geçirildi.

20 İLDE ENTEGRE EDİLDİ
İlk etapta 14 ilde, daha sonra ise 6 ilde KGYS ile TEDES`lerin entegrasyonu tamamlandı. 20 ilde TEDES`ler KGYS`lere entegre halde kural ihlali yapan araçları tespit ederek cezai işlem uyguluyor. Proje önümüzdeki yıllarda 81 ili kapsayacak şekilde genişletilecek.
Kaynak: BUGÜN GAZETESİ

Bu haberler de ilginizi çekebilir