• DOLAR 32.575
  • EURO 35.003
  • ALTIN 2427.253
  • ...
Engelliler, hükümetten sözünü tutmasını istiyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 


BATMAN - 2012'de ilk kez Özürlü Memur Seçme Sınavı'na (ÖMSS) girip ataması yapılmayan engelliler, ocak ayında verilen sözlerin tutulup atamalarının yapılmasını bekliyor.

Türkiye'de engellilere yönelik geçen yıl yapılan ilk memur sınavı hayal kırıklığı yaşattı.
Bakanların "20 bin engelli memur atanacak" sözleri üzerine ÖMSS'ya tam 60 bin kişi başvurmuştu. Ancak iki kez yapılan alımlarda kamuya 10 bin 635 kişi atandı. Yani söz verilen sayının ancak yarısı atandı.

"Kadro açığı var ama atama yok"
Devlet Personel Başkanlığı'na göre kamudaki engelli memur kadro açığı 23 bin 360. Atanamayan Engelliler Grubu, yeni kurulan bakanlıklar buna dahil edildiğinde sayının 27 binin üzerinde olduğunu söylüyor.

5763 sayılı kanuna göre kamuda yüzde 4, özel sektörde ise yüzde 3 engelli istihdamı zorunlu; çalıştırılmayan her engelli için para cezası var.

2 yıllık emekleri boşa gidecek
ÖMSS'de yeterli puanı alıp atanamayan engelliler, Bakan Faruk Çelik ve Bakan Fatma Şahin'in sözleri doğrultusunda son kez atamalarının yapılmasını istiyor. Çünkü 2014'te yeni bir sınav yapılacak; atamayı hak edecek puanlara sahip olan ancak atanamayan binlerce lisans, önlisans ve orta öğretim mezunu engelli memur aday, yeniden bir stres yaşayacak ve yeniden puanlama yapılacağı için 2 yıllık emeklerinin boşa gideceğini belirtiyorlar.

"İki yıllık emeğimiz boşa mı gidecek?"
Konu hakkında açıklama yapan Batman Bedensel Engelliler Derneği Başkan Vekili İlhan Yıldız, "Çalışma Bakanı Faruk Çelik, mart ayında katıldığı bir televizyon programında Milli Eğitim Bakanlığı ve Diyanet'te ağırlıkta olmak üzere kamuda 16 bin engelli kadro açığı olduğunu ve Ocak'ta bir atama gerçekleşebileceğini söylemişti. En katı kuralları sözüm ona Din diyanet dediğimiz Diyanet işleri Başkanlığının koyduğunu, diyanetin 2000 engelli kadrosunun iki yıldır boş bırakıldığı Diyanet'in engelli alımlarında katı kurallarından vazgeçip, daha ılımlı davranmasını istiyoruz. Böylelikle İlahiyat ve İmam Hatip Liselerinden mezun olan engellilerin de istihdamı sağlanmış olur" dedi.

"Belirsizlikten bıktık"
Yıldız, "Bu güne kadar birçok yetkili isim ÖMSS süreci ve atamalara dair olumlu olumsuz birçok fikir ve görüş beyan etmiş; ancak atamalara dair net cevaplar ve sonuç içeren açıklamalardan kaçınmışlardır.
"Nedeni ne olursa olsun artık engelliler, yetkililerin belirsizlikler ve tutarsızlıklarla dolu açıklamalarından kurtulmak; ve pek tabi resmi ağızdan ve sorumlu-ilgili yöneticilerden yapıcı adımlarla net ve somut açıklamalar beklemektedir" diye konuştu. (M.Fatih Akgül - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir