• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...

DİYARBAKIR- Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker yaptığı yazılı açıklamada, anavatanı Orta Anadolu olan aspir'in üretiminin yaygınlaştığını belirtti.

Aspir'in Türkiye Coğrafyasına uygun bir bitki olduğunu ve geçmişte Orta Anadolu'da yetiştirildiğini söyleyen Bakan Eker, aspir'in yaygınlaştırılması gerektiğini ve bu sayede dışa bağımlılığın da azalacağını söyledi.

Aspir üretiminde yüzde 80 binlik bir artış sağlandığını belirten Bakan Eker, "Yağlı bitkiler içinde en çok Aspir'e destek veriyoruz. Bakanlığımızın verdiği desteklerle 2002 yılında 25 ton olan üretimi 20 bin tona çıkardık. Böylece Türkiye, Hindistan, Meksika, ABD gibi önemli üreticilerden sonra dünyada 7'inci sıraya yükseldik." İfadelerini kullandı.

Bakan Eker, "Aspir kuraklığa dayanıklı bir bitki, ayrıca tohumun ortalama yağ oranı yüzde 40 civarında. Yetiştirilme şartları açısından ülkemizin coğrafi yapısına çok uygun. Az yağış alan ülkemizde hiç sulama yapmadan bile Aspir üretimi mümkün. Geçmişte bizim coğrafyamızın bir ürünü olan Aspir'i insanımız pek tanımıyordu. Üretimini biz yaygınlaştırıyoruz. Önemli bir yağlı tohum bitkisi olan Aspir mutfakta sıvı yağ olarak kullanılmasının yanı sıra boya, vernik, yem, ilaç sanayi ve biyodizel üretimi gibi çeşitli alanlarda kullanılıyor." dedi.

'Aspir'in alıcısı hazır'

Soya, Kanola gibi yağlı tohumlara göre aspir'in yetiştirilmesinde çiftçi açısından birçok avantajın olduğunu söyleyen Bakan Eker, Çiftçilerin bu ürünü ekmekten korkmamasını çünkü bu ürünün alıcısının hazır olduğunu belirtti.

Son olarak aspirin yaygınlaştırılması için tarımsal birliklere çağrıda bulunan Bakan Eker, tarımla ilgili bütün kuruluşların konuya hassasiyet göstermelerini istedi. (Ömer Yasin Ergin - İLKHA)