• DOLAR 32.358
  • EURO 34.983
  • ALTIN 2324.46
  • ...
ABD uyardı: Siz de yanarsınız
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Almanya Başbakanı Angela Merkel`in dinlenmesiyle ikinci kez dünya gündemine oturan Amerikan Ulusal Güvenlik Ajansı`nın (NSA) dünya çapında yaptığı dinleme skandalı, Washington`un birçok müttefiki ile arasında gerilime neden oldu.
 
ÇOK KRİTİK İSTİHBARAT BİLGİLERİ VAR

Guardian gazetesinin NSA`nın 34 dünya liderini dinlediği haberi sonrası Beyaz Saray bile ABD`nin casusluk faaliyeti ile ilgili iddiaların bazı ülkelerle ilişkilerinde gerginliğe yol açtığını kabul etti. Ancak Washington yönetimi, NSA skandalını ortaya çıkartan eski CIA ajanı Edward Snowden`ın elinde daha 30 bin belge olduğuna dikkat çekerek müttefiki olan ülkelere uyarı gönderdi.

Washington Post gazetesinin haberine göre, müttefik ülkelerin istihbarat servisleriyle irtibata geçen ABD yönetimi, "Snowden`ın elindeki belgelerde yabancı istihbarat teşkilatlarının ABD ile yaptığı gizli işbirliğinin detayları var" uyarısını yaptı.
Gazeteye isim vermeden konuşan iki ABD`li yetkili, belgelerde ABD`ye İran, Rusya, Çin gibi ülkeler hakkında hassas bilgilerin toplandığı casusluk programlarıyla ilgili detayların bulunduğunu kaydetti. Snowden`daki belgelerin birinde ise NATO üyesi bir ülkenin Rusya hakkında çok önemli istihbarat bilgilerini içerdiği belirtildi.
 
AB`NİN SESİ CILIZ ÇIKTI
 
Brüksel`de yapılan AB Liderler Zirvesi`ne ABD`nin Almanya Başbakanı Angela Merkel`in dinlendiği iddiaları damgasını vurdu.
AB liderleri Merkel`e dinleme krizinde tam destek verdi. Ancak zirveden çıkan sonuç bildirisinde ABD ile AB arasındaki yakın ilişkiye atıfta bulunarak "gizli servislerin çalışmaları ve işbirliği de dahil olmak üzere aramızdaki ortaklığın saygı ve güven temeline dayalı olması gerekir" denildi.
AP pazartesi günü Washington`a dinlemelerle ilgili bir delegasyon gönderiyor. Merkel de ABD ile istihbarat alanında "müttefiklik ruhuna uygun ve sınırları iyi çizilmiş" yeni bir anlaşmayı yıl sonuna kadar imzalamak istiyor.
 
MERKEL`İ KİM DİNLEDİ?

Rusya`dan geçici sığınma alan ve ABD`nin 30 yıl hapis cezasıyla yargılamak istediği Edward Snowden`ın sızdırdığı belgelerde Alman Şansölye Angela Merkel`in eski cep telefonu numarasının yer aldığı ortaya çıkmıştı. Merkel`in bu cep numarasını 2009 yılının Ekim ayından 2013 yılının Temmuz ayına kadar kullandığı belirtildi.
Alman Süddeutsche Zeitung gazetesi, Amerikan Büyükelçi ve Konsolosluklarına bağlı "Special Collection Service" (SCS) isimli özel bir birimin dinleme faaliyetlerini yürüttüğünü, Merkel`in de Berlin`deki Amerikan Büyükelçiliği`nden dinlenmiş olabileceğini öne sürdü. ABD`nin Berlin Büyük elçiliğinde de dinleme faaliyetlerinin yürütüldüğünü iddia eden gazete, "Dinlemeler Merkel`in ofisine yakın olan Elçilikten yapılmış olabilir" diye yazdı.
 
ABD, TÜRKİYE`YE GARANTİ VERMEDİ

ABD Ulusal Güvenlik Ajansı`nın (NSA) Almanya Başbakanı Angela Merkel`in yanısıra Brezilya Devlet Başkanı Dilma Rousseff ve Eski Meksika Devlet Başkanı Felipe Calderon`u da takip ettiği ortaya çıkmıştı. Guardian gazetesi, Snowden`ın sızdırdığı 2006 tarihli bir belgeye dayanarak NSA`nın 34 dünya liderinin telefon konuşmalarını izlediğini öne sürdü.
Obama yönetimi, Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande gibi dinleme skandalının yaşandığı ülkelere teker teker telefon ederek "Sizi dinlemiyoruz" garantisi veriyor. Ancak bu garantinin her müttefik ülke için geçerli olmadığı açıklandı. ABD Dışişleri Sözcüsü Marie Harf, "Türkiye`ye garanti verdiniz mi?" sorusuna "Ben bunu duymadım" diye karşılık verdi. ABD`li sözcü Başbakan Recep Tayyip Erdoğan`ın ofisinden çıkan böceklerle ilgili Türk makamlarından kendilerine bir endişe iletilip iletilmediği sorusuna ise "Benim bilgim yok" diye karşılık verdi.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir