• DOLAR 32.51
  • EURO 34.883
  • ALTIN 2485.618
  • ...
Piri Reis ve Haritaları Sergisi açıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İSTANBUL - UNESCO'nun 2013 yılı kutlama ve anma programına aldığı, Piri Reis'in Dünya Haritası'nın 500'üncü yıldönümü etkinlikleri başladı. Kutlama programı çerçevesinde İstanbul Deniz Müzesi'nde gerçekleştirilen "Piri Reis ve Haritaları" Sergisi Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik tarafından açıldı.

 

Açılışta konuşan Bakan Çelik, buradaki serginin bir harita sergisinden çok daha fazlası olduğunu belirterek, "Bir ismin eserinin 500 yıllık bir tarihe oturması bizim bir bakıma da bugün 500 yıl öncesindeki bir metni, haritayı, eseri anarken aslında 500 yıllık arayı nasıl dolduracağımız konusundaki eksikliklerimizi de daha iyi fark etmemize yol açıyor. Dünya ölçeğinde bir kişiden bahsediyoruz. Çağının ötesine geçmiş. Akdeniz bilim meseleleri, kültür meseleleri ve tarih meseleleri çok yakından bilgilenmiş. Tabi denizcilik ve coğrafyayla ilgili bir harita okumaktan öte yenidünyanın, yeni toplulukların, bitki ve hayvanların, yer altı zenginlikleri hakkında da geniş bilgiler içeren bir kültür atlası şeklinde Kitab-ı Bahriye adlı eseriyle birlikte düşünmek gerekiyor." dedi.

 

Bu eserlerin, haritanın ve diğer eserin nasıl okunması, anlaşılması gerektiği ile ilgili bir kitabın basımını yılbaşına kadar tamamlayacaklarını dile getiren Bakan Çelik, "Bu 15. ve 16, yüzyıllardan itibaren elimizde bulunan, insanlığın elinde bulunan sayılı haritalardan bir tanesi. Bu haritanın içerdiği kapsam o kadar geniş ki, hala üzerinde mevcut tartışma yürütülüyor. Yakın zamanda izlediğim bir programda haritada verilen açıların o günün teknik imkânlarıyla mümkün olmadığı ancak uzaydan bir bakışla haritada verilen açıların mümkün olabileceği, bunun o zaman nasıl geçekleştirildiği konusunda bir takım teoriler tartışmalarını izlemiştim. Nitekim bir zamanlar ülkemizde çok meşhur olan Tanrıların Arabaları isimli kitapta da o kitabın yazarı o günün imkânlarıyla bir insanın bunu yazamayacağını bunun uzaylılar tarafından yazdırılmış bir eser olabileceğini izah etmiştir." diye konuştu.

 

Bakan Çelik son olarak, "Günümüzde denizlerde hangi devlet daha fazla veriye ve bilgiye sahipse ekonomik, politik ve askeri olarak o devlet daha fazla söz hakkına sahip olmaktadır. Bu maksatla Türk deniz haritacılığının ve deniz araştırmacılığının geliştirilmesi büyük önem arz etmektedir.

 

Biz zamanında Akdeniz'i bir göl haline getiren büyük denizcilerimizin vizyonuna sahip çıkmak zorundayız. Ve üniversitelerimizin, denizcilikle uğraşan bütün kurumlarımızla işbirliği içerisinde denizler konusundaki vizyonumuzu geliştirme hususunda daha önemli çalışmalara imza atması zorunlu görülmektedir. Akdeniz'de işbirliği geliştikçe barış, refah ve istikrarda daha fazla artacaktır." dedi. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir