• DOLAR 32.573
  • EURO 34.882
  • ALTIN 2432.09
  • ...
Meme Kanseri Bilinçlendirme standı açıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

VAN - Van Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Programlar ve Kanser Şubesi tarafından Meme Kanseri Bilinçlendirme Ayı etkinlikleri kapsamında toplumda farkındalık oluşturmak amacıyla stant açtı.

Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Programlar ve Kanser Şube Müdürü Büşra Tapan Soğanda, konuya ilişkin yaptığı açıklamada 'Ekim ayı Dünya Sağlık Örgütü tarafından "Meme Kanseri Bilinçlendirme Ayı" olarak belirlenmiştir. Ülkemizde de Kanserle Savaş Dairesi Başkanlığı tarafından 2004 yılından beri ekim ayın da 'Meme Kanseri Bilinçlendirme Ayı' etkinlikleri düzenlenmektedir. Toplumun meme kanseri konusunda duyarlılığının artmasına rağmen meme kanseri toplumda yaşamı tehdit etmeye devam etmektedir. Bu tehdidin azaltılmasında atılacak adımlardan biri de; kişilerin kendi sağlık sorumluluklarını taşımaya başlaması, her toplumun kendi içinde meme kanseri riskini ortaya koyması, risk gruplarını belirlenmesi ve tarama programlarının yaygınlaştırılması ile mümkün olacaktır" dedi.


Büşra Soğanda, daha sonra Van'da bulunan ve şuanda Bölge Eğitim Araştırma Hastanesi binasında hizmet vermekte olan KETEM (Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi) tarafından yürütülen tarama çalışmalarıyla; "Kanserin erken evrede tespit edilmesi, hastalığın gelişmesinin engellenmesi ya da hastalığın sonuçları ortaya çıkmadan önlem alınmasına çalışılmaktadır. KETEM birimimiz tarafından, meme kanseri nedenleri, belirtileri, korunma yöntemleri ve erken tanı tarama yöntemleri ile kendi kendine meme muayenesi konularında eğitim faaliyetleri düzenlenerek duyarlılık ve farkındalık sağlanmaya çalışılmaktadır. Ayrıca meme kanseri, serviks(rahim ağzı) kanseri, kolon(barsak) kanseri yönünden halkımızın taramaları ücretsiz olarak yapılmakta olup, halkımızın kanser taraması yaptırmak üzere KETEM birimimize başvurmaları kendilerinin ve yakınlarının sağlığı için büyük önem arz etmektedir" şeklinde konuştu. (Mehmet Aldemir - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir