• DOLAR 32.377
  • EURO 34.98
  • ALTIN 2325.71
  • ...
"Herkes istediği yerde market açamayacak"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 


VAN - Türkiye Perakendeciler Federasyonu (TPF), Van Perakendeciler Derneği (PERDER) ve Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO), tarafından organize edilen programla basınla bir araya geldi.

TPF, Van TSO ve Van PERDER'in düzenlemiş olduğu üye kaynaşması ve ziyareti programına Van'dan da birçok iş adamı katıldı. Programda yerel perakendecilerin sorun ve sıkıntıları tartışıldı.

Türkiye Perakendeciler Federasyonu adına TPF Genel Koordinatör'ü Gurbet Altay yaptığı konuşmada, "Bizler TPF olarak rekabetin çok acımasız olduğu günümüzde PERDER üyelerimizin gelişimini ve değişimini sağlayarak 2011 yılında yüzde 21,2012 yılında yüzde 17 ve 2013 yılı hedefimiz ise yüzde 19 olarak emin adımlarla gitmesini sağlamaktayız" dedi.

Ticaretin 2014 yılında çok zorlaşacağına dikkat çeken Gurbet Altay bunun sebebini ise, şöyle açıkladı; "Çünkü müşterinin algısı değişiyor. Zengin olsa dahi ne nerede daha ucuz diye yanında beş tane insört taşıyor. Artık hizmet zamanı. Uluslar arası bir şirketin üç ay önce yapmış olduğu araştırmaya göre müşteriler önce en yakın marketleri ziyaret ediyorlar. İkincisi uygun fiyat olan yerde, ucuz olan yerde değil. Üçüncüsü ise güler yüzlü personelden dolayı müşteriler o marketi tercih ediyor. En son sıra da ise en ucuz fiyat varsa tercih ediyor. Dolayısı ile ticaret her geçen gün zorlaşıyor müşterilerin almış olduğu ürün belli. Müşteri gelsin onu almışken bunu da alsın algısı artık yok"

Perakende piyasasında üçkâğıtçılığa başvuranların işi zor olduğunu söyleyen Altay, "Perakende taslağını incelediğimizde şunu görüyoruz. Artık bütün insörtlerinizde ne zaman ne çıkacaksa bakanlığa bildirmek zorundasınız. Zararına satış istemiyor bakanlık. Maliyetine satış yapa bilirsin ama zararına izin vermez. Bazen gidiyorsun raflar boşalıyor. Niye bitti. Tüketici bittiyi anlamaz. Koydun mu on beş günlük insörtü on beş gün bulunacak. Bakanlık tüketiciyi kandıramazsın diyor. İş zorlaştı. Ama işin üçkâğıtçılığıyla uğraşanların işi zorlaştı. Hesabını bilmeyene zorlaştı. Hesabını bilene yine tıkır tıkır işleyecek" ifadelerini kullandı.

"Herkes her yerde market açamayacak"
Altay, 2006 yılından beri Perakendeciler yasası çıksın diye uğraştıklarını ve bu yasanın çıkmasını istemeyenlerin olduğunu söyleyerek şu ifadelere yer verdi: "Türkiye de yüzde 17 ile istihdamda üçüncü büyük sektörüz. Tabi birileri bu yasanın çıkmasını istemiyordu. Bu gün bu yasa ile herkes her yerde market açamayacak. Araştırmalar yapılacak, orası kaç market taşıyor üç market, üç marketten fazla açmayacaksın. 4'üncü süne izin yok. Nerde açılacaksa o bölgedeki PERDER komisyonu karar verecek. Market açmak için belediyeye gideceksin. Belediye seni komisyona havale edecek. Komisyonda oranın gelir ve kültür verisini gösterecek. Zarar edersin diyor. Çünkü oranın ekonomik boyutu 3 marketi taşır fazlasını taşımaz TPF olarak 16 PERDER derneğimiz,366 üyemiz ve 3 bin 490 perakende noktamız ve 63 binden fazla çalışanımızla 10 milyar dolarlık ciromuzla tüm Türkiye ve Kıbrıs'ta müşterilerimize hizmet vermekteyiz. Çok yakın zaman da Almanya Frank Furt, Perder bünyemize katılacak. Diyoruz Almanya'nın ne işi var burada diyor ki 'Marketçileri Ruslara kaptırmak üzereyiz. Eğitim alamıyor kendimizi yetiştiremiyoruz' çünkü müşteri ve sektör değişiyor. Van depreminde ilk yardımcı bizim üyelerimiz sağlarken, yine bununla kalmayıp Van Erciş'e okul, sağlık ocağı ve taziye evi yaparak bir nebze olsun yaraları sarmaya çalışmaktayız. Van PERDER üye ve yönetimimizin yaptıkları katkı bizleri birbirimize daha da yakınlaştır." (Mehmet Aldemir - İLKHA)


Bu haberler de ilginizi çekebilir