• DOLAR 32.59
  • EURO 34.723
  • ALTIN 2508.763
  • ...
Suudi, İran İle ABD Yakınlaşmasından Rahatsız
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Bağdat Üniversitesi Siyasi Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Saad el-Hadisi yaptığı açıklamada,  Suudi Arabistan`ın, Suriye konusundaki tavrı nedeniyle Amerika`yla ilgili hayal kırıklığı yaşadığını vurgulayarak, "Suudi Arabistan, Amerika`nın Suriye`ye askeri müdahalede bulunacağını düşünüyordu ancak bu gerçekleşmedi. Üstelik Tahran ile Amerika arasındaki yakınlaşma daha da arttı. Bu durum, çıkarlarına zarar verir düşüncesiyle Riyad`ı endişelendiriyor" dedi.

Suudi Arabistan`ın çıkarlarının zarar görmesi durumunda ciddi adımlar atacağını öne süren Hadisi şunları söyledi:

"Riyad öncelikle Tahran karşısında kendisine müttefik bulma arayışı içine girecektir. Burada daha çok Türkiye`ye yakınlık göstereceğini düşünüyorum. Rusya ve Çin ile de ekonomik alanda işbirliğine gidebilir hatta bu ülkelerle askeri ittifaklar kurup Amerika`ya karşı bunu bir baskı unsuru olarak kullanabilir."

- Riyad`ın yeni müttefik arayışları

Amman`daki Ortadoğu Araştırmaları Merkezi Başkanı Cevad el-Hamed de Riyad`ın İslami hareketlerle olan ilişkisine işaret ederek, "Riyad, Yemen`deki İslami akımla ve Mısır`daki Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) ile iyi ilişkiler geliştirmedi, Filistin direnişine de destek vermedi. Şimdi elinde hiç koz olmadığı için ya Türkiye ve Mısır gibi bölgesel ülkelerle ittifak arayışına gidecek ya da Mısır`daki yönetim ile İhvan arasında uzlaşma sağlanmasına aracılık edecek veya Filistin direnişine destek olmanın ve Hamas`la ilişkilerini iyileştirmenin yollarını arayacak" diye konuştu.

Riyad`ın, İran karşısında bölgedeki konumunu geri kazanmak için herşeyi yapacağını savunan Hamed, gelecek dönemde Kahire ve Ankara ile olan ilişkilerinde büyük sıçrama yaşanacağını iddia etti.

Kahire`deki El-Ehram Stratejik ve Siyasi Araştırmalar Merkezi araştırmacısı Abbas Naci ise Suudi Arabistan`ın, özellikle geçen yıl Bahreyn`de yaşanan gösterilerde takındığı tavır nedeniyle ABD`ye olan güvenini yitirdiğini savundu.

Naci, Irak, Yemen ve Suriye`deki Şii varlığından çekinen Suudi Arabistan`ın, Türkiye ve Mısır gibi ülkelerle ortaklık kuracağını, uluslararası arenada da Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi`nin (BMGK) daimi üyeleri olan Rusya ve Çin`le diyaloğunu geliştireceğini dile getirdi.

AA 

Bu haberler de ilginizi çekebilir