• DOLAR 32.585
  • EURO 34.861
  • ALTIN 2495.217
  • ...
İran: Batı, elindeki kimyasalları da imha etsin
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
İran İslami Şura Meclisi Milli Güvenlik ve Dış Siyaset Komisyonu Başkanı Alaaddin Burucerdi, dünya güçlerini kitle imha silahlarına sahip farklı ülkeler arasında çifte standart uygulamakla suçlayarak önce kendi topraklarındaki kimyasal silahları yok etmeleri çağrısında bulundu.

Fars haber ajansı, Burucerdi`nin resmi bir ziyaret için İran`da bulunan Fransız senatörler Joelle Garriaud-Maylam ile Jean-Yves Leconte`i kabul ettiğini duyurdu.

Burucerdi kabulde, İsrail`in gizli nükleer silah depolarına ses çıkarmayan batılı güçlerin, söz konusu Suriye`deki kimyasal silahlar olunca tepki gösterdiğini belirtti.

Suriye hükümetinin kimyasal silahların imha edilmesi için Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (KSYÖ) ve Birleşmiş Milletler ile işbirliği yapmasını bölgesel barış ve istikrar açısından son derece cesur bir girişim olarak niteleyen Burucerdi, İsrail`in de beyan etmediği kitlesel imha silahlarını yok etmesi gerektiğine dikkati çekti.

"TAHRAN, NÜKLEER HAKLARINDAN TAVİZ VERMEYECEK"
İran`ın nükleer programı ile ilgili tartışmalara da değinen Burucerdi, Tahran`ın nükleer haklarından taviz vermeyeceğini söyledi.

İran`ın nükleer haklarının 5+1 grubu (Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi`nin beş daimi üyesi ve Almanya) tarafından tanınmasının gelecekte uzlaşmaya varılması için ilk güven artırıcı adım olacağına işaret eden Burucerdi, "İran`ın barışçıl nükleer enerji elde etme hakkının tanınması, 5+1 ile varılacak anlaşmanın da temelini oluşturacaktır" dedi.
İran`ın Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşması çerçevesinde ve Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu ile işbirliği içinde nükleer faaliyetlerine devam ettiğini belirten Burucerdi, "İran, tek bir atom bombasının varlığının bile uluslararası barış ve istikrar için ciddi bir tehdit oluşturduğuna inanmaktadır" ifadesini kullandı.

Parlamento Ulusal Güvenlik Komisyonu üyesi Hüseyin Nakavi, dün İran`ın uranyum zenginleştirme çalışmalarına ara verdiğini açıklamıştı.

Meclisin internet sitesinde yayımlanan açıklamasında, İran`ın stoklarında yeterince yakıt bulunduğu için üretim yapmalarına gerek kalmadığını ve yüzde 20 saflık derecesindeki uranyum üretimini geçici olarak durdurulduğunu belirten Nakavi, "Yüzde 5`in üzerinde uranyum zenginleştirmesi yapıp yapmamaya İran, kendisi karar alır. Zenginleştirme işlemlerine ara verilmesi ya da kesilmesi konusu anlamsız çünkü halihazırda herhangi bir üretim yapılmıyor" ifadelerini kullanmıştı.

İran ve 5+1 ülkeleri arasında 15 Ekim`de yapılan toplantıda Tahran`ın nükleer programı ile ilgili görüşmelere 7-8 Kasım`da devam edilmesi kararı alınmıştı.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir