• DOLAR 32.372
  • EURO 34.984
  • ALTIN 2325.69
  • ...
Uzmanlar uyardı: Gribe dikkat!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
MERSİN - Sıcak yaz aylarını geride bırakıp, sonbahar ve kış ayı ile birlikte havaların aniden soğuyup tekrardan ısınması gribal enfeksiyon yakalanma riskini artırıyor.


İLKHA'ya konuşan Medical Parka Hastanesi İç Hastalıkları Doktoru Cuma Korkmaz, gribal hastalıklara karşı vatandaşları uyararak şunları söyledi: "Malum artık yazdan sonbahara geçtiğimiz şu günlerde solunum yolu enfeksiyonlarında özellikle grip dönemleri iyi-kötü başlama evresinde… Şimdi bizim influenza dediklerimiz, yani grip virüsü Ekim sonunda Kasım ayı ile birlikte artış gösterir. Gribal üst solunum yolu enfeksiyonlarında bu mevsimsel olarak Ekim ayı ile birlikte kış ayı boyunca - ay boyunca artış göstermektedir."


Gribin (influenza) belirtileri
Gribin belirtilerini açıklayan Dr. Korkmaz, "Gribin belirtileri burun akması, göz yaşarması, iltihaplanma şeklindedir. Öksürük ve akıntı insanları zor durumda bırakabilir. Öncelikle hastaların bu dönemde burun akıntısı, geniz akıntısı, kulakta ve boğazda dolgunluk hissi, boğaz ağrısı, ateş ve öksürük gibi belirtiler olduğu zaman acilen bir hekime görünmelidirler." dedi.


Tedavisi ve alınacak önlemler
Gribal enfeksiyonlara yakalanmamak için özellikle el hijyeniğine dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizen Dr. Cuma Korkmaz şunları söyledi, "Gribal hastalıklarına yakalanmamak için giyime dikkat edilmelidir. Soğuktan kendilerini korumaları lazım... Bu hastalıklarda el hijyeni çok önemli. Bir ailede bu hastalığa yakalanan bir birey varsa mutlaka bunların kullandığı, havlu olsun, çatal-kaşık olsun ayrı kullanmaları gerekir. Yani ortak eşya kullanımından kaçınılmalıdır. Özellikle bu hastalığın yayılmasına neden olan en önemli faktör sigaradır. Sigara içen kişiler mutlaka kalabalık ortamlarda içmemelidirler. Gerekirse sigarayı bırakmaları gerekir. Koruyucu olarak, bu mevsimlerde daha çok el yıkanması sıklıkla olmalıdır, bol sıvı gıda özellikle C Vitamini içeren meyveler tüketilmelidir."


Kronik hastalığı bulunanlar Grip Aşısı yaptırmalıdırlar
Grip aşısının kronik akciğer hastalığı bulunanların mutlaka aşı olması gerektiğini belirten Dr. Korkmaz: "Grip enfeksiyon tüm vücudun direncini kırdığı için bu hastalıklarda dinlenme çok iyi bir tedavi yöntemidir. Ayrıca 65 yaş üstü kronik akciğer hastalarında, bu KOAH, astım, şeker hastalığı olan hastalarımız Kasım ayının sonuna kadar yıllık Grip Aşılarını yapmalarında fayda var. Buda gelişebilecek gribal enfeksiyonlarına karşı konulmalarına yardımcı olacaktır." diye konuştu. (A. Hakim Kurt-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir